Prijetnje Turska

Upućene prijetnje Turskoj: ‘Sravnit ćemo ih!’

2227 0
Preporuči tekst

“Ako naprave i najmanji potez, zgazit ćemo ih”, zaprijetio je Kammenos

Grčki vojni službenici su uputili prijetnje Turskoj s porukom da se njene snage ne pokušavaju iskrcati na bilo koji otočić u Egejskom moru.Grčki ministar odbrane Panos Kammenos je reagovao nakon što su turski avioni ušli u grčki zračni prostor iznad Egejskog mora te je upozorio Ankaru da će platiti za to.

“Ako naprave i najmanji potez, zgazit ćemo ih”, zaprijetio je Kammenos. Dodao je da Atina želi mir i harmoniju, ali da neće prepustiti ni centimetar svoje teritorije. Ministar je bio u posjeti vojnoj bazi na malom otoku Lerosu u Egejskom moru, tako da se njegov govor može smatrati načinom da podigne moral vojnika, no, admiral Evangelos Apostolakis je to naglasio.

“Ako se Turci iskrcaju na otočić, sravnit ćemo ga. To je crvena linija koju je povukla vlada”, rekao je Apostolakis. Dodao je da je vojni sukob s Turskom moguć, ali da Grčka zajedno sa SAD-om i EU želi da Turska ne dođe do te tačke.” S druge strane, general Hulusi Akar je rekao da Turska neće odustati od svojih prava.

Iako su formalno NATO saveznice, Grčka i Turska imaju neugodnu historiju. Moderna Turska je osnovana nakon krvavog rata s Grčkom i zapadnim silama 1923. godine.

Neprijateljstvo između Ankare i Atine traje desetljećima, a vrhunac je dostiglo tokom krize na Kipru, koja je gotovo prerasla u pravi rat nakon što su turske snage izvršile invaziju na sjeveru otoka 1974. godine.

Trenutno Grčka i Turska imaju nekoliko sporova u Egejskom moru u kojem se nalaze mali otoci zbog kojih je teško odrediti granicu. U proteklih nekoliko godina je bilo susreta ratnih brodova i aviona.

armijarbih.com


Preporuči tekst

Related Post

Izgled Sejtana

Evo kako izgleda šejtan:

Posted by - 01/11/2019 0
Preporuči tekstIblis nikada nije bio melek Pjesnik Bashar ibn Burd, koji se ”proslavio” pjesmama o promiskuitetu i nemoralu, u jednom…