Islamovic Ljesnjaci

Ferrero traži lješnjake od Alena Islamovića: Nisu vjerovali da toga ima na Balkanu

1658 0
Preporuči tekst

Islamović: Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja…

Pjevač kultne grupe “Bijelo dugme”, pjevač Alen Islamović, pored aktivnog pjevanja se već nepune tri godine bavi i uzgojem lješnjaka.

On za portal CdM otkriva dokle je dogurao na svom “agrobiznis” planu.

Njegova farma u Bihaću prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih. “To je moje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra”, objašnjava Islamović.

U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje je najpogodnije za lješnjak u BiH.

“Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja… Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom `Lješnjak s Une`, a to će početi za par godina.”

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lješnjaka, ističući da se za njegov prozvod već interesuju poznati prerađivači iz inostranstva. “Za mene se interesuju prerađivači lješnjaka Švajcarske, Austrije i Ferrero Rocher.”

“Farmu održavamo propisanim pesticidima Evropske unije. Da probate moj plod ne bi vjerovali, kao da ste uzeli kašičicu nutele. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lješnjaka i nisu mogli da vjeruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja.”

“Možda neko misli da je nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam srećan deda koji očekuje još unučića tokom godine”, objašnjava poznati pjevač.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Preporuči tekst

Related Post