Kolinda Islam

Kolinda u Turskoj: Islam je nezamjenjivi dio duhovnog i kulturnog mozaika hrvatskog društva

1325 0
Preporuči tekst

Je li ovo licemjerstvo?

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović su se sastali u Ankari. Nakon sastanka hrvatska predsjednica istakla je da je saradnja dviju zemalja na visokom nivou, ali da je nastoje produbiti. Govoreći o stanju u BiH, naglasila je da je stabilnost te zemlje bez saradnje Hrvata i Bošnjaka nemoguća te kazala da je Hrvatska zemlja koja je najviše zainteresovana za suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Posebno me veseli činjenica da je u mom izaslanstvu i muftija Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Islam je nezamjenjivi dio duhovnog i kulturnog mozaika hrvatskog društva“, naglasila je Grabar-Kitarović, piše “N1“.

Kazala je i da je s turskim predsjednikom razgovarala o situaciji u Jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku, s posebnim naglaskom na BiH.

“Snažno zagovaram evropsku perspektivu za sve zemlje eurospkog jugoistoka, kao i euroatlantsku za zemlje koje su naglasile taj cilj. Čvrsto vjerujem kako jedino euroatlantska perspektiva država Jugositočne Evrope predstavlja jamstvo trajne stabilnosti i sigurnosti i blagostanja na cijelom području. U vezi sa BiH dijelimo želje za njenim što bržim napretkom, a na dobrobit sva tri njena konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Stabilnost BiH od strateške je važnosti zbog čega je nužno poticati dijalog, kompromis i suradnju između tri konstitutivna naroda. Nastavićemo pružati našu potporu BiH”, rekla je hrvatska predsjednica i nastavila:

“Moram naglasiti kao se, pri tome, mora osigurati demokratsko pravo svakog od tri naroda BiH da izabere svoje legitimne predstavnike. U tom kontekstu, razgovarali smo o nastavku trilateralne saradnje između Hrvatske, Turske i BiH i složili se oko njezine važnosti. Takav sastanak je važno dobro pripremiti na izvršnoj razini vlasti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je još jednom istakla da BiH u Hrvatskoj ima najvećeg prijatelja i to ne samo kada su u pitanju evroatlantske integracije BiH, nego i unutrašnje reforme.

“Kao što znamo, BiH se po svom sadržaju razlikuje od većine drugih europskih država jer je država tri konstitutivna naroda. To je dijelom Ustava BiH ne samo u Daytonskom nego i u prijašnjim ustavima BiH. U međuvremenu su se dogodile puzajuće promjene i odmak od Daytonskog sporazuma koje nisu bile posljedica volje naroda u BiH i njihovih legitimnih predstavnika. Hrvatska će ustrajati na dijalogu unutar BiH, a bez toga se neće naći rješenja. Nama nije cilj ni namjera miješati se u unutarnja pitanja BiH. Nastavićemo kao najbliža susjedna država BiH, kao potpisnica Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, kao država koja ima obavezu štiti hrvatski narod izvan njenih granica, štiti prava hrvatskog naroda u BiH, ali ne na uštrb bilo koga. Stabilna BiH je nemoguća bez saradnje između Hrvata i Bošnjaka. Sve strane moraju pokazati fleksibilnost i želju za razgovorom. Stojimo na stavu da se moraju implementirati odluke Ustavnog suda BiH, a kako, to je stvar dogovora između političkih predstavnika naroda i građana kako BiH, tako i Federacije BiH“, jasno je poručila Grabar-Kitarović.

Portal Svjetlo Dunjaluka


Preporuči tekst

Related Post