Putinov Kofer

Putinov tajanstveni kofer, a priča se da njime može da raznese svaku metu

1461 0
Preporuči tekst

www.balkanis.com

Putin je četvrti put u posjeti Beogradu, a ni ovoga puta nije došao bez čuvenog kofera.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin boravi danas u jednodnevnoj poseti Beogradu, gdje ga je dočekao srpski kolega Aleksandar Vučić. Međutim, ni ova posjeta nije prošla bez čuvenog kofera, koji je nosio ruski specijalac.

U pitanju je “atomski koferčić” u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski predsjednik može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koјi se nalazi na granici između Evrope i Aziјe.

Putin je četvrti put u posjeti Beogradu, a ni ovoga puta nije došao bez čuvenog kofera. Gde god da Putin ide, u stopu ga prati ruski specijalac koji se ne odvaja od kofera.

Ovaj neizostavni predmet na njegovim putovanjima je ruskom lideru pri ruci u svakom trenutku. Navodno isti kofer posjeduju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

Tako smo ovaj kofer mogli da vidimo i na održanoj paradi u Moskvi kojom je obilježen Dan pobjede u maju prošle godine.

KAD JE ČEGET POČEO DA SE KORISTI?

Čeget je razvijen tokom administracije Jurija Andropova početkom ‘80-ih godina. Kofer je “stavljen u službu” kada je Mihail Gorbačov preuzeo dužnost generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza u martu 1985. godine.

Povezan je sa posebnim komunikacionim sistemom pod nazivom Kavkaz, koji podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika dok donose odluku da li će koristiti nuklearno oružje i uključen je u Kazbek. koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu nad strateškim nuklearnim snagama.

Sandžačke novine


Preporuči tekst

Related Post