Licna Higijena

Lična higijena u islamu: Poslanik, s.a.v.s., bio daleko ispred savremenih civilizacija

1845 0
Preporuči tekst

Deset prirodnih sklonosti na koje je Poslanik ukazao

Prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao sljedeće:Deset stvari je od fitre (prirodne sklonosti): potkraćivanje brkova, puštanje brade, čišćenje zuba, ispiranje nosa, rezanje noktiju, pranje zglobova prstiju, odstranjivanje dlaka ispod pazuha, brijanje stidnih dlaka i pranje vodom nakon odlaska u klozet.A prenosilac hadisa je rekao: “I zaboravio sam deseti, osim ako nije ispiranje usta”.

(Muslim (1/223), Ebu Davud (1/14), Ibn Mādže (1/107), Tirmizi (5/91), Nesa’i (5/405)Ako se osvrnemo na mudrosti ove predaje, pogledamo efekte njihove primjene i razmotrimo islamske propise iz perspektive njihovih viših ciljeva, vidjećemo da samo jedan ne može pomoći, ali kada se skupa praktikuju motivišu čovjeka intelektualno i duhovno. Ovi deset prirodnih sklonosti gore navedenih, ne samo da svjedoče o tome da je Poslanik, s.a.v.s., bio stoljećima ispred naprednih civilizacija svoga doba, već služe i za to da ukažu na prirodu božanskog i toga kako je Allah Gospodar Moćni, samilostan prema svojim stvorenjima.

Džordž Bernard Šo (1950.), utjecajani irski pisac i kritičar je napisao:Tumači nove izvorne religije, poput Muhammeda, bili su dovoljno prosvjetljeni da pod vjerske dužnosti uvedu takve sanitarne mjere kao što je pranje i najpažljiviji tretman prema svemu što ljudsko tijelo ima, pa čak nokte i dlačice. A naši su misionari bez razmišljanja diskreditirali ovu pobožnu doktrinu, bez da su tome podučili svoj narod, što je odmah rezultiralo lijenošću i zanemarivanjem. (The Doctor’s Dilemma: Preface on Doctors, by George Bernard Shaw, 1908)Kupanje nije bilo uobičajeno među Europljanima sve do 11. stoljeća.

Bolesti bi redovno posjećivale njihove nesanitarne stambene objekte a oni su nosili prljavu odjeću na sebi sve dok ona ne bi spala s njihovog tijela. Za to vrijeme muslimani su se čistili za namaz, kupali nakon spolnog odnosa, zbog formalnog ibadeta, pa čak kupali svoje umrle – više od 400 godina! “U 1000. godini života, križari s istoka se vraćaju s vijestima o ugodnom običaju – turskom kupatilu (hamamu). Kupališta su građena diljem Europe.” (The Dirty Secrets of Bath Time, Times Online, March 26, 2009)

Islam je od samog početka pokudio konzumaciju svježeg luka a preporučio redovno i često ispiranje usta i četkanje zuba. Kao što je Poslanik s.a.v.s., rekao, “Upotrebljavajte misvak, jer misvak je čistač za usta i radost za Gospodara.” (Ahmed (6/47) Nesa’i (1/50)Posljednji poslanik Muhammed, s.a.v.s., podučavao je ashabe da su to sredstva približavanja Bogu i udobnosti u ljudskom društvu, ali i društvu meleka koji se neugodno osjećaju zbog neugodnih mirisa.

S današnjim napretkom u tehnologiji, razumijemo koliko je – na primjer – korisno razrjeđivanje šećera u usnoj šupljini i da može preventitvno djelovati na kvarenje zuba i posljedica koje proizlaze iz infekcije desni.Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je uputio muslimane da isperu svoje nosne šupljine kao dio molitvenog čišćenja. Istraživači danas otkrivaju ​​koliko ova jednostavna praksa može biti korisna. Jedna studija pokazala je da ispiranje nosa ima ogroman učinak za poboljšanje kvalitete življenja miliona pacijenata na vrlo ekonomičan način”. (Tomooka L. et al. (2000) Clinical Study and Literature Review of Nasal Irrigation. The Laryngoscope)

Liječnici to nazivaju “nazalna irigacija” jer se šalju male količine vode kroz cijeli nos, a to je, između ostalog, pravi način liječenja i prevencije sinusitisa. To je upravo ono što je Poslanik, s.a.v.s., propisao kada je rekao: “Pretjeruj prilikom ispiranja nosa osim kada postiš“ (Ebu Davud (142, 143), Tirmizi (38), Nesa’i (1/66, 69), Ibn Madže (448)Drugim riječima, voda bi trebala doći gotovo do grla tokom ispiranja nosa, te je stoga potrebna veća pažnja tokom posta.Čak i u današnjem savremenom svijetu, u kojem je higijena ključna za opšte zdravije ljudi, čovjek još uvijek nije higijenski motiviran kao što su to muslimani više od 1400 godina.

Ovo se navodi na jednoj od mnogobrojnih web stranica Mayo Clinic:Unatoč dokazanim zdravstvenim prednostima pranja ruku, mnogi ljudi ne prakticiraju ovu naviku onoliko često koliko bi trebali – čak i nakon korištenja wc-a. Tokom cijelog dana se na vašim rukama akumuliraju klice koje dolaze iz raznih izvora, kao što je direktni kontakt s ljudima … Ako ne perete vaše ruke dovoljno često, tim bakterijama se možete zaraziti čak i dodirivanjem vaših očiju, nosa ili usta, a možete prenositi ove klica i drugima…

Autor: MOHAMMAD ELSHINAWY – Biografija autora: Mohammad Elshinawy je diplomirao englesku književnost na Bruklin Koledžu u Njujorku. Studirao je hadiske studije na Islamskom univerzitetu u Medini i trenutno završava bečelorski studij iz oblasti islamskih nauka na Univerzitetu Mishkah. Preveo je nekoliko velikih djela. Izvor: yaqeeninstitute.org Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Haberhana.com


Preporuči tekst

Related Post