Putin Odrzao Lekciju Dodiku

Putin održao Dodiku lekciju, morao je istaći zastavu BiH: “To je bio zahtjev Ruske strane, sa zastavama se ne može igrati”

2186 0
Preporuči tekst

Prisustvo Dodika pod državnom zastavom, nije izazvalo reakcije, ali jest izazvao Vučić

Pretjerane reakcije ipak nije izazvao sastanak Milorada Dodika s Vladimirom Putinom. Iako je prethodno rekao da ide u lično ime, a ne kao predsjedavajući Predsjedništva, sve se odigralo pod zastavom BiH.

Oštre reakcije dijela bh. političke javnosti izazvala je izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina kojem se zahvalio za stavljanje veta na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potez Vučića nazvao je sramnim i anticivilizacijskim. Slična reakcija i Naše stranke – bio je to neljudski gest Aleksandra Vučića.

Prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pod državnom zastavom, na sastanku s Putinom – neočekivano nije izazvalo posebne reakcije.

Srbija, rekao je Vučić, nikada neće zaboraviti Putinu što je 2015. godine stavio veto na to da Srbi budu proglašeni za genocidni narod. Oštro odgovara član Predsjedništva iz reda Bošnjaka. Šefik Džaferović poručio Vučiću – ništa što kaže ili uradi ne može promijeniti činjenicu da se u Srebrenici desio genocid. Učesnici jučerašnjih sastanaka ne mogu promijeniti istinu. Mogu se samo suočiti s njom.

“I kada dođe Republika Srbija i njeni zvaničnici u tu fazu, kada se istinski suoče sa istinom o svojoj ulozi u agresiji na BiH, onda ćemo mi moći sasvim sigurno da bolje i uspješnije gradimo naše odnose. Mora doći generacija u poziciju koja će početi da se ponaša ovako kao što ja govorim. Presporo ide”, zaključuje Džaferović.

Vučićeva izjava je dokaz da odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine ne da idu naprijed, nego – znatno nazaduju, kaže predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović. Da Srbija ne žele graditi dobre odnose sa BiH pokazala je i nedavna posjeta premijerka Ane Brnabić kada je u Banjaluci 9. januara primila odlikovanja koja su prije nje dodijeljena, pred međunarodnim sudovima, osuđenim ratnim zločincima, poručuje Kojović.

“Mi i dalje smo nažalost zarobljeni u jednoj ideologiji čije su posljedice devedesetih bile tragične, jedna ljudska katastrofa koja nam se dogodila ali očigledno da ti ljudi koji su i dalje u politici a koji su i bili devedestih ne odustaju od tih ideja ja se samo nadam da će građani početi da prepoznaju da je to jedan krug pakla u kome se možemo vrtiti još dvadeset godina i to neće na dobro izaći”, ocjenjuje Kojović.

Odnos Rusije i Srbije nije tako blizak kao što se pokušava predstaviti, stav je političkog analitičara Žarko Papića. I jedino na čemu se Vučić Putinu mogao zahvaliti je veto na Rezoluciju o Srebrenici. No i to je učinjeno na pogrešan način, stava je Papić.

“Ta Rezolucija ni na koji način nije optuživala srpski narod kao narod za genocid. Drugo, ta Rezolucija se ne može mjeriti po pravnoj jačini presudom Međunarodnog suda u Haagu koji je ustanovio da je bio genocid. To je jedan mali diplomatski gest od kojeg je napravljena velika priča da bi se poduprlo to vjekovno prijateljstvo”, kaže Papić.

Pretjerane reakcije ipak nije izazvao sastanak Milorada Dodika s Vladimirom Putinom. Iako je prethodno rekao da ide u lično ime, a ne kao predsjedavajući Predsjedništva, sve se odigralo pod zastavom BiH.

“Sada smo u fazi konstituisanja organa BiH i tu naravno ima određenih zastoja. Kao što je uobičajeno u Bosni stalno se nešto uslovljava u ovom trenutku, bošnjačka strana i hrv…pokušava da to uslovi prihvatanjem odluke o putu ka NATO-u”, kazao je jučer Dodik.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić isticanje državne zastave smatra “potpuno prirodnim” činom.

“Potpuno prirodno, ja mislim da je on to i morao uraditi i uvjeren sam da se njega pitalo da on to ne bi uradio, ali da je to bio zahtjev ruske strane i više nego jasan. Tako da je vidljivo da se sa zastavama ne može tako igrati kako gospodin Dodik misli, sam je sebi postavio standarde. Vidjet ćemo, ja ću s velikom pažnjom pratiti narednu sjednicu Predsjedništva”, poručuje Ivanić.

Nakon sastanka Dodik – Putin i razgovorima o unutarnjim pitanjima BiH, Džaferović poručuje: ništa što Dodik izvan konsenzusa Predsjedništva radi nije u ime države. Dok Kojović kaže da ga je kao građanina sramota čovjeka koji ne priznaje državu koju predstavlja.

bosniaksinfo


Preporuči tekst

Related Post