Nije Se Osamila Sa Muzem

Muž joj se nije ‘približio’ godinama, sve dok se nije oslobodila ovog prokletog nakita

1753 0
Preporuči tekst

Prije nego što počnete čitati ovaj tekst, pogledajte imate li na sebi šta od nakita

Priču prenosi jedna od misionarki koja je držala predavanje u jednom od islamskih centara:

„Te noći sam govorila o vrijednosti sadake. Predavanje je bilo nadahnuto. Odmah se osjetilo da je Allah dao od svoga berekate na ovaj skup. Primjetivši to, zatražila sam od prisutnih da krenu u praktične korake i pomognu jedan projekat koji sam u to vrijeme vodila. Vidjela sam da su žene dolazile i udjeljivale sve što su imale: novac, nakit, vrijedne stvari itd. Primjetila sam jednu ženu koja je u ruci nosila narukvicu. Nisam mogla a da ne primjetim veliku zlatnu narukvicu koja je bila obljepljena dijamantima. Kada je žena prišla i pružila mi narukvicu, ja sam odbila da je uzmem, govoreći joj da je narukvica isuviše vrijedna da bi je uzela. Međutim, ona je insistirala, pa sam na kraju ipak prihvatila da je uzmem.

Odnijela sam prikupljeno zlato u jednu od obližnjih zlatara, kako bi ga prodala i preuzela novac za projekat. Zlatar mi je kazao da moram sačekati par sati dok ne poskida drago kamenje sa zlata, nakon čega će izvagati zlato i procijeniti njegovu vrijednost. Tako je i bilo. Nakon određenog vremena sam došla u zlataru i primjetio da je zlato podjeljeno na dva dijela. Na jednoj hrpi stajalo je svo prikupljeno zlato, dok je na drugom mjestu stajala skupocjena narukvica. Čovjek me je pozvao i kazao da je u narukvici, ispod dijamanata, našao mnogo ljudske kose i nokata.

Jako sam željela da saznam priču vlasnice skupocjene narukvice, pa sam nakon nekoliko sedmica otišla ponovo u isti islamski centar u kojem sam skupila nakit. Još dok sam držala predavanje, među prisutnim sam vidjela ženu koju sam tražila. Nakon predavanja prišla sam joj i pitala sam za njeno stanje. Kao što sam i očekivala, rekla mi je da je nakon one večeri osjetila veliko olakšanje i da su se desile velike pozitivne promjene u njenom životu. Ispričala sam joj sve od njenoj narukvici i onome što sam u njoj našla.

Žena, sva oduševljena, ispričala mi je nevjerovatnu priču. Kazala mi je da posljednjih 16 godina, u vlastititoj porodici živi kao stranac i da se sa mužem nije osamila čitavo to vrijeme. Nakon što je udijelila narukvicu, sve se vratilo normalnom životu i sada su ponovo jedna sretna porodica koja nema nikavih problema. A narukvicu je prije 16 godina dobila od svoje najbolje prijateljice.

Tada sam razumjela staru poslovicu u kojoj se kaže: „Čuvaj se neprijatelja jednom, a prijatelja hiljadu puta.“

Kaže dr. Abul Aziz Et Temimi:

Jedno od najboljih lijekova za čovjekovu psihu i naboljih oružja protiv svih vrsta musibeta, nalazi se u odgovoru na pitanje: „Da li si danas udijelio sadaku?“, „Da li si nahranio Allahovo stvorenje?“

„Da li si u dvorište ostavio nešto ostataka hrane, kako bi nahranio ptice? Da li si ribama bacio mrvice hljeba? Jesi li mravima bacio nešto šećera, zalio biljku ispred kuće??? Barem jedan dan u mjesecu!?

Da li možeš uraditi nešto od toga? Da, možeš! Sve je to tvoja sadaka! Osmjeh svome bratu, svojoj sestri. Sve je to sadaka.

Da li si pročitao neke od koristi sadake?

Sadaka- vrata od džennetskih vrata;

Sadaka- među najbolji djelima koje čovjek čini, a najbolja sadaka je nahraniti gladnog;

Sadaka- dovodi u hlad, kada drugog hlada neće biti, na Sudnjem danu i zaštita od vatre;

Sadaka- spašava od Allahove srdžbe i kaburske patnje;

Sadaka- najbolje što čovjek može uraditi za svoje mrtve;

Sadaka- čišćenje imetka i duše;

Sadaka- uzrok sreće na ovome svijetu i nasmijanog lica na Sudnjem danu;

Sadaka- sigurnost i zaštita od Velikog straha i lijek protiv tuge od onoga što je prošlo;

Sadaka- razlog opraštanja grijeha;

Sadaka- najava lijepog završetka na ovome svijetu i uzrok dove meleka, kojima se dova ne odbija;

Sadaka- razlog velikog dobra i nagrade;

Sadaka- uzrok primanja dove;

Sadaka- lijek od mnogih bolesti.

Prijevod i obrada Akos.bA


Preporuči tekst

Related Post