Maslinovo Ulje

Savremena nauka potvrdila kur’ansku mu’džizu o maslinovom ulju

2437 0
Preporuči tekst

Dokaz: Maslinovo ulje sjaji, i zrači svjetlošću

Da li bi mi vjerovali ako vam kažem da flaša maslinovog ulja koja se nalazi u vašoj kuhinji također sjaji i zrači istom fluorescentnom svjetlošću, koju možemo vidjeti iz svemira, i to na isti način na koji svijetli planeta Zemlja?

To je činjenica! Maslinovo ulje, bogata tvar koju volimo sipati (prskati) po posudama za tjestininu i po salatama, emitira svjetlo koje je međusobno povezano zbog fluorescentnog sjaja i to na isti način na koji Zemlja svijetli u svemiru.

Maslinovo ulje se smatra jedinstvenim u odnosu na većinu drugih ulja. Ono je produkt direktnog cijeđenja ploda masline, a nije produkt cijeđenja sjemena poput ostalih ulja. Stoga je njegov sastav (struktura) različit. Također, maslinovo ulje sadrži zeleni biljni pigment hlorofil koji je u osnovi fluorescentan.

Bez obzira što vam maslinovo ulje izgleda obično na dnevnom svjetlu, ako ga osvjetlite, vidjet ćete da ulje svijetli fluorescentnom crvenom bojom.

I nije samo lasersko svjetlo to koje čini da maslinovo ulje svijetli fluorescentnim svjetlom već i ultraljubičaste zrake čine da ulje svijetli ili isijava fluorescentno svjetlo.

I to je prihvaćeno kao oficijelna metoda za saznavanje i mjerenje čistoće maslinovog ulja prema standardima kvalitete u SAD-a.

Međutim, prije postojanja tih specijaliziranih alata na satelitima u svemiru za otkrivanje fluorescentne svjetlosti koju emitiraju biljke na Zemlji, ili otkrića kvantne teorije koja objašnjava kako sve to funkcioniše, Časni Kur'an nam je sve to opisao u fascinantnom ajetu iz sure En-Nur, broj 35., u kojem dolazi: ”Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim – tj. koje ne prima sunčevu svjetlost samo ujutro –  i zapadnim – tj. ne prima sunčevu svjetlost samo popodne ili predveče,već prima sunčevu svijetlost tokom cijelog dana –  čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.”

Ajet upoređuje svjetlost planete sa svjetlošću maslinovog ulja zato što oboje postaju svijetli na isti način, putem fluorescentne rasvjete. Oboje ovise o istom fizičkom fenomenu koji se temelji na kvantnoj fizici  i oboje zrače međusobno povezane valove (zrake) svjetla. Međusobna povezanost valova svjetla jedan je od najvažnijih pojmova u kvantnoj fizici i ukazuje na sposobnost svjetlosti da pokaže učinke tog miješanja.

Svjetlosno polje je međusobno povezano, kao što je naprimjer svjetlost lasera, kada postoji konstantna veza između vrijednosti električnog polja na različitim mjestima ili u različito vrijeme.

Valovi međusobno povezanog svjetla su valovi sa konstantnom faznom razlikom i imaju istu frekvenciju i istu valnu dužinu.

Kada se dva vala sastaju, oni se preklapaju i to je ono što se zove princip preklapanja koji se ubraja u temeljne principe kvantne fizike. Ako pretražujete rječnik, vidjet ćete da ”preklapanje” znači: jedno nad drugim. I kada Bog kaže: ”Svjetlost nad svjetlošću”, kao što sam već spomenula, to ukazuje na preklapanje svjetlosnih valova, jednih nad drugima.

Zatim, činjenica da Kur'an kaže da maslinovo ulje sja (svijetli), je čudo samo po sebi, jer tehnika laserskog i ultraljubičastog svjetla koje danas koristimo da bismo vidjeli fluorescentno svjetlo maslinovog ulja nije postojala u vrijeme objave Kur'ana u bilo kojem obliku ili na bilo koji način.

Unatoč činjenici da se ”planeta” definiše kao objekat koji kruži oko sunca i da ne proizvodi nikakvu svjetlost sama po sebi, te unatoč tome da nam se maslinovo ulje čini sasvim običnim pri običnom, dnevnom svjetlu, Kur'an nam ne govori samo to da oboje svijetle sami po sebi, već nam Kur'an potvrđuje da oboje svijetle na isti način. I više od toga, Kur'an opisuje tu svjetlost kao ”svjetlo nad svjetlošću”, prije nego što je uopće postojala kvantna teorija koja objašnjava načelo međusobno povezane (koherentne) svjetlosti, a što nam sada potvrđuje da je doista moguće preklapanje svjetlosnih valova.

Ostaje pitanje: Kako je Kur'an koristio ovu sveobuhvatnu usporedbu prije 1400 godina? Da li je Poslanik Muhammed bio učenjak koji je poznavao kvantnu fiziku? Jedini odgovor je da je Poslanik Muhammed dobio objavu od Boga, Tvorca ovog univerzuma.

(saff.ba)


Preporuči tekst

Related Post