Zecje Meso

Znate li zašto je muslimanima mekruh jesti zečije meso?

16958 0
Preporuči tekst

Kakvu osobinu ima onaj koji jede konjsko meso?

Rad i djelo šejha rifaisko-alvetijskog tarikata, hadži Mustafe Čajlakovića iz Zenice svima su dobro poznati kako u BiH, tako i van njenih granica. Njegova knjiga “Kapija saznanja” je jedna od najpopularnijih u našoj zemlji.

Čajlaković je voljen i poštovan kod svih onih koji su imali priliku da se upoznaju sa njim, ili čak samo rukuju. Spada u red onih derviša koji su ponosni na Bosnu i čine sve kako bi u njoj vladali mir i blagostanje… Inače, istraživači, kada je BiH u pitanju, se slažu u jednom, da su derviši svojom individualnom snagom, autoritetom ali i jakim kolektivom dali neizmjerljiv doprinos razvoju svih bosansko-hercegovačkih čaršija.

“Kapija saznanja” je namijenjena svim muslimanima svijeta, ali i svim dobrim ljudima – kršćanima, jevrejima, koptima…U njoj se nalaze norme o hrani, o pljuvački, krvi, norme pri jedenju, poglavlje o korisnoj zdravoj ishrani…Pored pobrojanog, u knjizi će čitatelj pronaći i posebno poglavlje o lijekovima, zatim poglavlje o liječenju ruku, ramena i zglobova, kao i nogu, o liječenju bubuljica… Knjiga je bogata sadržajem pa u njoj možete pronaći i dovu za povećanje bereketa, kaside-i-burde, čuvenu dovu “Dirul-eala”, baladu o evliji Ibrahimu, te mnoge dove kod sitnih ograma, džinskih udara, vjetrova, kod loših misli, za dobar san, za astmu i napade kašlja, za teške sihire…

Onaj ko jede konjsko meso postaje potpuno bezosjećajan

Sir ili sirevi imaju suhu prirodu pa učvršćavaju stomak i zato se konzumiraju najviše protiv proljeva. Maslac, čija je priroda vruća i vlažna kao omekšavajuća za želudac ako se miješa sa šećerom i friškim kravljim mlijekom pa se tako pije, onda jača pamćenje i očni vid. Posebno liječi od šugavosti, ako se namaže na tom smjesom, takođe smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu i sve ostale upale u organizmu, a pogotovo pluća.

Maslo, čija je priroda vruća i vlažna, a mnogo vruća od maslaca. Da bi se koristio dodaje mu se voda, pa se onda skuha na laganoj vatri, onda bude korisniji od maslaca a smatra se kao najbolji lijek. Allah najbolje zna.

Zečije meso

Što se tiči mesnih proizvoda, ovčije meso smatra se kao najbolje meso, jer ono omekša krvne žile i zglobove kao i organe, kao što daje veću snagu u organizmu i bolju građu. Kozije meso, čija je priroda vlažna i hladna smatra se kao loše meso, jer izaziva upale u organizmu. Zato se preporučuje da se skuha s bijelim lukom, biberom, hrenom i ljutom fafaronom te onda može biti jako korisno.

Meso od deve, čija je priroda suha i hladna, smatra se kao loše meso u odnosu na ostale vrste mesa. Slično njemu je zečije meso, samo što je zečije meso mekruh jesti.

Napomena: Zašto je zečije meso mekruh jesti? Zato što zečica ima mjesečnicu iz mjeseca u mjesec i zato je zečije meso mekruh, bilo da je zec ili zečica, jer kako je ona non-stop pod mjesečnicom i stalno curi i on je isti jer je uz nju. Još jedna napomena, i konjsko meso je mekruh jesti, zašto? Zato što onaj koji ga jede postaje neosjećajnim potpuno, insan koji ni za čim nema srčanih osjećaja.

Korisna riba

Ptičije meso, misli se na jestive ptice kao što su fazan, divlja kokoš, tetrijeb i druge, smatra se kao lakše od stočnog mesa, a najkvalitetnije je kokošije meso i divlja patka, dok je fazan kiselkast, a tetrijeb jako žilav. Kokošije meso se smatra vruće i vlažne prirode i kao takvo je jako dobro i veoma lagano i korisno za organizam.

Ribe, čija je priroda hladna i vlažna, a ako se riba peče sa crvenim lukom i maslom i malko ljutih začina, onda je zaista ne samo ukusna nego potpuno ljekovita i korisna. Ne škodi ma koliko je neko mnogo jede. Ovo se odnosi na sve vrste ribe. Ne možemo svaku ponaosob opisati, otišla bi cijela knjiga samo za opis ribe. Ovaj opis odnosi se na sve vrste ribe.

(aura.ba)


Preporuči tekst

Related Post