Može li Turska pomiriti muslimane u Srbiji?

1174 0
Preporuči tekst

Reakcije na nedavni poziv narodnog poslanika, a bivšeg muftije, Muamera Zukorlića

Nedavni poziv narodnog poslanika, a bivšeg muftije, Muamera Zukorlića upućen Ministarstvu spoljnih poslova Turske i Dijanetu (Uprava za verska pitanja Turske, prim. nov.) da zaustave one koji u njihovo ime razbijaju Islamsku zajednicu (IZ), ponovo je vratio pitanje šansi da se posredovanjem ove države reši spor i prevlada jaz među muslimanima koji žive na prostoru Srbije.

Predstavnici duboko podeljenih islamskih zajednica (od oktobra 2007. godine u Srbiji postoje dve, prim. nov.) su: Melvud Dudić koji je na čelu IZ u Srbiji i reis-ul-ulema Sead Nasufović koji vodi IZ Srbije. Na obe strane smatraju da je uključivanje Dijaneta, kao vrhovnog verskog organa muslimana u Turskoj, u rešavanje njihovog problema dobrodošlo.

Nedavno je na skupu imenovanja novog sandžačkog muftije u okviru IZ Srbije Senada Halitovića u Tutinu, jednog od gradova Sandžaka, oblasti pretežno naseljenje Bošnjacima, prisustvovao predstavnik Dijaneta i ambasade Turske u Beogradu Fatih Jucel. On je preneo čestitke i pozdrave predsednika Dijaneta Ali Erbaše ovoj verskoj zajednici, kao i turskog ambasadora u Beogradu Tanju Bilgića.

Nakon toga se oglasio bivši muftija, danas narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji je na Fejsbuku osudio i oštro odbacio ponašanje ovog turskog verskog organa.

Takođe, tada je pozvao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, i “uvaženu braću” iz Dijaneta i Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje da “ako nas volite barem pola kao što mi volimo vas, zaustavite one koji u vaše ime razbijaju našu islamsku zajednicu”.

Lider IZ u Srbiji do pre nekoliko godina bio je Muamer Zukorlić, koji je pred poslednje parlamentarne republičke izbore 2016. godine skinuo versku odoru, kandidovao se za narodnog poslanika i ušao u Skupštinu Srbije, dok je na čelu druge zajednice do pre tri godine bio Adem Zilkić.


Preporuči tekst

Related Post