NANA FATA: VELIKO JE ŠTO JE DOŠAO MITROPOLIT

1846 0
Preporuči tekst

Vlastima je poručila da im daje dva mjeseca da crkvu sklone

Sretna sam! Sve mi se svidjelo što su snimili o mom životu i borbi koju vodim. Velika stvar je i što je došao jedan od poglavara pravoslavne crkve, kaže Orlović

Nana Fata Orlović iz Konjević-Polja otkako je na njenom zemljištu bespravno sagrađena pravoslavna crkva, bori se za njeno izmještanje. Ni u svojoj 75. godini ne odustaje te poručuje: Srušit ću je sama!

POSLJEDNJA ŽELJA

O njenoj borbi za pravdu preksinoć je na sarajevskim Kovačima predstavljen film „Nana Fata – bosanska heroina“, autora, režisera i producenta Enesa Hotića. Organizator premijere bio je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija, a suorganizator Fond Memorijala Kovači.

I sama je prisustvovala promociji, nakon koje smo je jučer posjetili u Sarajevu, gdje je obišla rodbinu i prijatelje.- Sretna sam! Sve mi se svidjelo što su snimili o mom životu i borbi koju vodim. Velika stvar je i što je došao jedan od poglavara pravoslavne crkve, mitropolit crnogorski Mihailo. Rekla sam mu da ono za mene nije crkva, već kokošinjac. Pitao me: „Smijem li te poljubiti?“ Pa šta ću, da mi je pravo nije, rekoh, i poljubi me. Onda mi je rekao: „Ja ti opraštam što si rekla da je crkva kokošinjac. Prvi potpisujem da se nosi, nije se trebala ni graditi“ – prenosi nam Orlović impresije s premijere, prenosi Avaz.ba.

Kao i proteklih 15 godina, i jučer je ponovila da „umrijeti neće dok iz njene avlije crkva ne bude uklonjena“. Vlastima je poručila da im daje dva mjeseca da crkvu sklone.

– Ako to ne urade, svojim rukama ću je slupati. Ali, dok god je ovih političara, ne vjerujem da će je izmjestiti. Oni su politiku preko moje avlije dogovarali. Ja im sada poručujem, nije ono ni Dodikovo (Milorad) ni Bakirovo (Izetbegović) da mogu jedan drugom „politikovati“. Tuđe se ne daje politici – poručila je nana Fata.

Kaže da se neće smiriti dok ne istjera pravdu.

– Sinovima sam odlučila dati zemlju, ali na kojoj nema crkve. Tek kada svojim očima budem vidjela da se obara, onda ću odahnuti. Kad prođe vrijeme koje sam rekla, onda ćemo moja djeca i ja da radimo šta hoćemo. Za ova dva mjeseca hoću da je skinu. To mi je posljednja želja. Čim je sklonim, odoh zimus djeci malo u Ameriku – ističe ova hrabra žena, potcrtavajući da su joj tokom agresije 22 sestrića i bratića ubijena.

 PENZIJA 350 KM

Nana ima penziju od 350 KM.

– To mi je od mog Šaćira (muž). Kupim lijekove, malo podijelim unučadi, meni ostane malo, ali dosta. Fala Bogu. Ja nemam ni sata škole. Mogu se potpisati, ali ne vidim, neću da se mučim, niti me interesira. Moja je obaveza da branim svoje i to i radim. To me Bog duži – zaključuje Fata Orlović.

 SVAČIJA KRV JE JEDNAKA

– Ja da znam da je džamija samo pedalj na srpskom, da su tu ubili Srbe, nikad u njoj ne bih klanjala. Jer, svačija krv je jednaka. Volim ko poštuje i svoje i tuđe, e ja sam ta – poručuje nana Fata Orlović.


Preporuči tekst

Related Post