Održano tajno suđenje na kojem je zatražena smrtna kazna za šejha Selmana

1611 0
Preporuči tekst

Vrhovni državni tužilac Saudijske Arabije potvrdio zahtjev da se izvrši pogubljenje

Abdullah, sin saudijskog učenjaka šejha Selmana al-Awde, objavio je da je tajno saslušanje zakazano u vezi suđenja njegovom ocu – koje je odgađano tri puta – danas održano bez prisustva njegovog oca.

Abdullah el-Awde objavio je na svome Twitter profilu, da je vrhovni državni tužilac u toku saslušanja potvrdio svoj prethodni zahtjev da se izvrši pogubljenje njegovog oca, a na temelju optužbi u vezi sa njegovim naučnim i kulturnim aktivnostima.

Advokati šejha Selmana el-Awde izrazili su također strah da će šejh Selman biti osuđen na smrt zbog svojih komentara na društvenim mrežama koji se odnose na političku krizu između Rijada i Dohe.

Saudijske vlasti su 10. septembra 2017. godine, uhapsile šejha Selmana el-Awdu u sklopu kampanje hapšenja skupine islamskih učenjaka i pisaca, nakon što je šejh Selman putem Twittera uputio dovu Allahu da ”ujedini srca”, aludirajući na pomirenje među zaljevskim državama.

U septembru, 2018. godine, pred Specijalnim kaznenim sudom u Rijadu pokrenuto je suđenje šejhu Selmanu, a na tom suđenju državno tužilaštvo zahtijevalo je da mu se izrekne smrtna kazna zbog optužbe za terorizam, kako je pisao njegov sin Abdullah i kako su izvjestili mediji u to vrijeme.

Saff


Preporuči tekst

Related Post