DODIK: AKO BUDU OSPORAVALI NAZIV RS MI ĆEMO TRAŽITI DA SE DOPIŠE ZAPADNA SRBIJA

1286 0
Preporuči tekst

Sinonim za RS može da bude samo zapadna Srbija, izjavio je Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da se međunarodna situacija promijenila i da je u svijetu shvaćeno i prepoznato da BiH ne može da preživi ukoliko ne pronađe bilo kakav kohezioni element.

U slučaju uspostavljanja minimuma zajedničkog između tri naroda i dva entiteta, to bi trebalo pretočiti u bazni konsenzus, bar u nečemu, jer u suprotnom, izjavio je Dodik za “Politiku”, BiH nema šansu, prenose beogradski portali.

Takvom dogovoru se, dodaje, ispriječilo pogrešno uvjerenje onih koji su se zaigrali pričom da će međunarodni faktor umjesto njih nešto da rješava.

–Bošnjačka elita svoju ulogu vidi u tome da oni izmisle šta bi bilo dobro, pa da onda mašinerija međunarodnog faktora krene sa pritiscima. Mislim da su se stvari u svijetu bitno promijenile. Svijet svoje probleme i projekcije dislocira. Međunarodni intervencionizam je pri kraju, šta god neko mislio o tome – kazao je on.

On kaže da i dalje postoje oni iz svijeta koji “kontaminiraju ovdašnji prostor” time što se, nudeći navodna rješenja, uporno drže stereotipa na kojima su napravili karijere pre 20 godina.

–Sve je to deo tragične politike koja ne dozvoljava da Srbi, Bošnjaci i Hrvati nađu neka rješenja i krenu napred – navodi Dodik.

Povodom osporavanja imena Republike Srpske, Dodik kaže da su takvi zahtjevi nemogući.

–Pokrenu li oni tu inicijativu mi ćemo pokrenuti inicijativu da se pored naziva Republika Srpska stavi crtica i dopiše – zapadna Srbija. Ne da mjenjamo naziv, već da ga dopunimo, ako već hoće da dopunjavaju. Ako hoće da idemo, ići ćemo do kraja. Sinonim za RS može da bude samo zapadna Srbija – rekao je Dodik.

Govoreći o Komisiji za Srebrenicu na čelu sa izraelskim historičarem Gideonom Grajfom, Dodik kaže da je prethodan izvještaj bio nametnuta priča visokog predstavnika nastala pod ozbijnim pritiskom.

–Kako je moguće da je taj izveštaj iz 2004. obuhvatio sedam dana jula 1995. godine, bez ijednog stradalog Srbina. To je ekskluzivistički dokument napravljen samo da pokrije politike tog vremena. Da bi se razumjela dešavanja u Srebrenici u cjelini, mora da se sagleda širi period. Lažni i netačni izvještaj korišćen je kao činjenica za međunarodne sudove koji nisu imali drugih dokaza – kazao je Dodik.

Izvor:bosnor.com


Preporuči tekst

Related Post