Filipinski predsjednik ponudio državljanstvo njegove zemlje potlačenim mijanmarskim muslimanima

1068 0
Preporuči tekst

Rodrigo Duterte: „Ja sam spreman prihvatiti Rohingye!“

Piše: Abdullah Nasup

 Filipinski predsjednik, Rodrigo Duterte, u utorak je ponudio filipinsko državljanstvo Rohingyama, muslimanskoj manjini iz Mijanmara koja je izložena stravičnim torturama i zločinima od strane mijanmarskih vlasti i budističkih ekstremista, ponovivši spremnost da ih prihvati u svoju zemlju. „Ja sam spreman prihvatiti Rohingye“, rekao je Duterte u utorak tokom govoru na konvenciji Saveza općina Filipina u hotelu Manila Hotel.

U aprilu prošle godine on je rekao da je spreman da na Filipinima pruži utočište za Rohingye, koji bježe od, kako je rekao, „genocida” u Mijanmaru. Ta izjava izazvala je glasnogovornika mijanmarske vlade da izjavi kako se filipinski predsjednik ne zna kontrolirati i da ne zna ništa o onome što se događa u Mijanmaru.

Nakon toga je filipinski predsjednik uputio službeno izvinjenje mijanmarskoj liderki Aung San Suu Kyi što je rekao da se u njenoj zemlji provodi genocid.

Stotine hiljada ljudi, većinom muslimana manjinske etničke grupe Rohingya, pobjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš, u periodu od augusta 2017., pred zločinačkim divljanjem mijanmarske vojske i budističkih fanatika.

UN i nekoliko evropskih zemalja optužili su Mijanmar za etničkog čišćenja. Bivši glasnogovornik filipinskog predsjednika, Harry Roque, prošle godine je izjavio da Filipini imaju objekate u koje bi mogli smjestiti izbjeglice, navodeći kao primjer centar za obradu u Bataanu.


Preporuči tekst

Related Post