ISLAM I NAUKA – ČUDESNA REPNJAČA (COCCYX) (ZAGLUL EN-NEDŽDŽAR)

2370 0
Preporuči tekst

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
”Zemlja će proždrijeti svaki dio sina Ademova (nakon njegove smrti) osim jedne kosti: repnjače, iz koje je stvoren, i iz koje će njegovo tijelo biti ponovo izvedeno na Dan proživljenja.”

Objašnjenje hadisa:

U brojnim hadisima  Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, navodi da je ”adžebu-z-zeneb” mala kost, mala poput sjemena gorušice, pri dnu kičmenog stuba. To je ostatak prvobitnog vlakna od kojeg je stvoreno ljudsko tijelo u stadiju embrija i ono ostaje nakon njegove smrti, pa čak i nakon što njegovo tijelo istruhne. Iz ove male kosti će čovjek biti vraćen u život na Dan proživljenja. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio da će Allah poslati kišu i da će svi leševi izniknuti poput biljaka. Svaki dio čovjekovog tijela će istruhnuti, osim jedne kosti: repnjače, ove male trokutaste kosti pri dnu kičmenog stuba čovjeka iz koje će ljudsko tijelo biti ponovo stvoreno na Dan proživljenja.

Očito je da je pitanje raspada tijela opće pravilo, osim tijela poslanika i šehida, kao i mujezina koji traži svoju nagradu jedino od Allaha, kao što je spomenuo Ibn-Hadžer, oslanjajući se na hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao naučnu činjenicu koja je otkrivena tek prije nekoliko godina. Specijalisti embriologije su dokazali, kao što je rekao dr.Muhammed Ali el-Bar (u opširnom istraživanju) da je ljudsko tijelo stvoreno iz jako osjetljivog vlakna koje je nazvano ”prvobitno tkivo”. Ovo je stvoreno Allahovom voljom 15-og dana oplodnje jajnika i njegovog usađivanja u zid maternice. Kad ovo vlakno bude stvoreno, svi organi embrija se počinju formirati, posebno nervni sistem, osnovni dijelovi kičmenog stuba i ostali dijelovi tijela. Ovo zato što je Allah ovom vlaknu dao sposobnost stimulisanja ćelija da se dijele, razlikuju jedna od druge i da usvoje svoje vlastite specifične karakteristike. Također im pomaže da se nagomilaju zajedno u posebna tkiva i cijele organe, koji se nadopunjuju međusobno i zajednički rade na izvođenju svih tjelesnih funkcija.
Dokazano je da se ovo prvobitno vlakno raspada (nakon čovjekove smrti) osim malog dijela (osnovne repnjače) koja ostaje na dnu kičmenog stuba (ili u pršljenu poznatijem kao repnjača) i u ovom hadisu to je ono što se podrazumijevalo kao ”adžebu-z-zeneb”.

Nakon što čovjek umre cijelo tijelo istruhne, osim jednog dijela, iz kojeg će, kao što je spomenuto u hadisu, čovjek biti ponovo stvoren, baš kao što biljka niče iz sjemena. Ovaj proces će se desiti kada, za vrijeme proživljenja, posebna kiša padne sa neba voljom Svemogućeg Allaha.

Grupa kineskih naučnika je dokazala u nekim svojim laboratorijskim eksperimentima da je potpuno nemoguće da ovaj dio ”adžebu-z-zeneb” nestane. Pokušali su da ga unište hemijskim putem u najjačim kiselinama, paljenjem, udaranjem i izlažući ga različitim tipovima zračenja. Ovo definitivno dokazuje da je hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, istinit i da je prethodio svim naučnim eksperimentima prije 1400 godina.


Preporuči tekst

Related Post