Priča ovog dječaka dirljiva do suza: Ima srčanu manu, nema novca za doktora, a na magarcu ide do škole (VIDEO)

1441 0
Preporuči tekst

Tužno da tužnije ne može biti, roditelju mu ni kontrolu ne mogu priuštiti.

Život u kući pokrivenoj kartonom, pješačenje od tri sata ili putovanje na magarcu do najbliže škole, neimaština i bijeda, ovo su uslovi u kojima u 21. vijeku živi devetogodišnji dječak Miloš Trajanovski sa svojom porodicom.

U planinskoj dolini između Skoplja i Kumanova, u selu Živinje četvoročlana porodica Trajanovski živi život u kome se vrijeme zamrzlo sredinom prošlog veka, budući da nemaju osnovne životne potrepštine.

Da stvar dobije još crnji izgled doprinosi činjenica da je malenom Milošu nekoliko mjeseci nakon rođena konstatovana srčana mana. Dječak je tada odveden na operaciju u Bugarsku i od tog dana više nikada nije bio na kontroli, jer je njegovi roditelji ne mogu priuštiti. U kakvom je stanju njegovo devetogodišnje srce još se ne zna.

Danas mali Miloš ne može ni normalno ići u školu, jer je najbliža osnovna škola locirana na tri sata hoda od kuće porodice Trajanovski, te tokom zime ovaj dječak umjesto autobusa ili kombija koristi magarca kao prevozno sredstvo.

Kada je ekipa makedonske Televizije 24 posjetila ovu porodicu zatekli su Miloša kako pakuje ruksak za školu i njegovog tatu kako mu priprema magarca koga mališan jaše ne bi li što brže stigao do škole.

– Evo, danas je toplo, pa može i pješke, ali kad “zagusti” mora na magarcu. Zar dijete danas, u 21. vijeku u školu da ide na magarcu? Ali šta da se radi. Uslovi su takvi, teški – rekao je Milošev otac Trajan za televiziju 24.

Najveći problem porodice Trajanovski i ostalih porodica koje naseljavaju Živinje je njihova teritorijalna odsječenost jer ovo selo ne pirpada opštini Kumanovo, a jedini asfaltirani put vodi do Škoplja, te niko od mještana pa ni djeca ne mogu biti normalno prevožena do škole.

Živinje, koje je pozicionirano na samo 30 kilometara od Skoplja je upravo zbog njegove odsječenosti od civilizacije napustio veliki broj ljudi, a porodica Trajanovski se nada da će za njihova dva sina osvanuti bolji dan i doći vrijeme kada će normalno moći da žive, jer Milošev stariji brat nije uspio da završi srednju školu upravo zbog finansijskih problema.

face.ba


Preporuči tekst

Related Post