Imami u Bundeswehru – gdje je zapelo?

1485 0
Preporuči tekst

Vojnici muslimani u njemačkoj vojsci

Već sedam godina se u Njemačkoj vodi diskusija o zapošljavanju imama – dušebrižnika u Bundeswehru. Vojnici muslimani to odavno traže. Ali za njemačku vladu neka važna pitanja još nisu razjašnjena.

Oko 1.500 muslimana – vojnika služi u njemačkoj vojsci – Bundeswehru. Jedna od njih je Nariman Reinke. Rođena je 1979. godine u Njemačkoj kao kći roditelja iz Maroka. U Bundeswehru je od 2005. godine i dva puta je služila u Afganistanu. Biti muslimanka u njemačkim oružanim snagama nije uvijek lako, kaže ona za DW: “Stalno mi je na umu  da mogu izgubiti život u mirovnim misijama Bundeswehra. Zato sam, kao muslimanka, poduzela sve mjere predostrožnosti  da mogu biti pokopana u skladu sa svojom vjerom a ne da me u uniformi stave u posmrtni kovčeg kao moje kolege hrišćane. Dakle, pobrinula sam se da moje tijelo bude oprano i umotano u platno. Platno, koje je zapakovano, stalno nosim sa sobom u džepu.”

Za njene drugove vojnike, katolike i protestante, Bundeswehr je organizovao sveštenike-dušebrižnike. Vojnici muslimani to još nemaju. Često je, kaže poručnica Nariman Reinke, stavljala to pitanje na dnevni red. Činjenica da niko nije odgovorio na njene zahtjeve je, kako kaže, za nju i njene muslimanske drugove vojnike, frustrirajuća.

Njemački ustav ne samo da jamči zaštitu vjerskih sloboda, već propisuje jednakost svih vjera pred zakonom i garantuje svim građanima da mogu prakticirati svoju vjeru. Nakon hrišćana, muslimani su najveća vjerska grupacija u Bundeswehru. S obzirom na ustavne principe, vojnici-muslimani traže da imaju imame-dušebrižnike.

Nariman Reinke je i zamjenica predsjednika udruženja “Deutscher.Soldat e.V.”, koje je otvoreno za vojnike Bundeswehra sa ili bez migrantskih korijena i koje se zalaže za uspješnu integraciju. Na ovoj funkciji, Nariman je o ovoj temi razgovarala lično sa njemačkom ministricom odbrane Ursulom von der Leyen. I pored toga, kritizira Reinke, nije učinjen nijedan korak naprijed u proteklih sedam godina.

Ministarstvo odbrane: pregovori su u toku

Na upit DW-a iz Ministarstva odbrane je saopšteno da oni još uvijek pregovoraju s Njemačkom islamskom konferencijom (DIK).  Razgovaraju upravo o potrebi za imamima kao dušebrižnicima u oružanim snagama i o uvjetima njihovog zapošljavanja. Predstavnici DIK-a kažu, međutim, da je vlada vodila razgovore „pod ručnom kočnicom”. Burhan Kesici je predsjednik Islamskog vijeća, jedne od najvećih njemačkih krovnih organizacija muslimana u Njemačkoj, koja učestvuje na Njemačkoj islamskoj konferenciji. Prema njegovim riječima, savezna vlada se prije nekog vremena obratila DIK-u. Njemačka islamska konferencija (DIK) bi trebalo da odredi članove savjetodavne grupe, koja bi se bavila ovom temom. Ali nakon toga, vlada se više nije javljala. “Čini se kao da ne postoji želja da se po ovom pitanju ostvari napredak, barem je to moje zapažanje”, zaključuje Burhan Kesici.

Vlada stalno iznova naglašava da podržava kulturnu raznolikost vojnika Bundeswehra i da promoviše ulazak ljudi migrantskog porijekla u njemačku vojsku. Međutim, činjenica je da Savezna vlada i dalje ne ostvaruje nikakav napredak u zapošljavanju muslimanskih dušebrižnika i zbog toga je izložena kritikama opozicionih stranaka.

“Vrijeme je da prihvatimo i pohvalimo vjersku raznolikost”, kaže Tobias Lindner, glasnogovornik Zelenih u Bundestagu, zadužen za sigurnosnu politiku. “Mora se osigurati da vojnici dobiju vjersku podršku, bez obzira kojoj religiji pripadaju”, kaže Lindner. “Šta gospođa Von der Leyen provjerava već sedam godina je misterija za sve nas”, kritikuje Lindner njemačku ministarku odbrane.

Nejasni detalji

SPD se otvoreno zalaže za zapošljavanje muslimanskih dušebrižnika. Fritz Felgentreu, portparol socijaldemokrata i ekspert za pitanja odbrane, kaže da još ima prostora za pojašnjenje i odgovor na pitanje – ko će zaposliti imame i ko će finansirati njihove plate. “No, najvažnije pitanje je: gdje će Bundeswehr pronaći imame kojima vojnici vjeruju i koje prihvataju?”, rekao je Felgentreu.

On je također podsjetio da su postojali državni ugovori sa katoličkom i protestantskom crkvom na osnovu kojih su hrišćanskim vojnicima na raspolaganje stavljani pastoralni dušebrižnici. “Muslimani u Njemačkoj, međutim, organizovani su potpuno različito od crkava. Razloge za to treba tražiti u vjeri i tradiciji. Muslimani, za razliku od hrišćana, ne mogu ponuditi jednu organizaciju koja ih predstavlja, tako da mi moramo voditi razgovore sa niz udruženja”, objašnjava Felgentreu.

Potražite imame u Njemačkoj

Većina muslimana u Njemačkoj pripada DITIB-u, jednoj od najvećih sunitskih islamskih organizacija u ovoj zemlji. Do prije nekoliko godina DITIB je bio jedan od najvažnijih kontakt-adresa za njemačke vlasti kada se radi o muslimanima. No, već neko vrijeme odnosi između Berlina i Ankare su pogoršani. Osim toga, postoje sve veće sumnje da se DITIB sve više miješa u politiku i da ga usmjerava turska vlada. To je dovelo do toga da je savezna vlada zamrznula saradnju. Kancelarka Angela Merkel, kao i ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, zalagali su se da se edukacija imama vrši u Njemačkoj. Na taj način oni bi bili nezavisniji.

Nariman Reinke vjeruje, međutim, da zapošljavanje imama u Bundeswehru ne bi trebalo zaustavljati takvim diskusijama. Ona podsjeća da je posljednjih godina mnogo islamskih teologa obučeno na njemačkim univerzitetima. “Naravno, razumijem da postoje sigurnosna pitanja i da se ne želi da određene političke struje uđu u Bundeswehr. Ali te sumnje nisu opravdanje zato što do danas nema nikakvog napretka.” Sada već imamo imame koji su studirali teologiju na Univerzitetu Osnabruek i koji nisu povezani sa drugim zemljama “, kaže Reinke. „Oni bi, bez sumnje, mogli proći obuku za dušebrižnike i dobiti posao u Bundeswehru.”

Izvor: (www.dw.com/bs)


Preporuči tekst

Related Post