Zenički specijalci spasili mu život, on ih napao nožem

1305 0
Preporuči tekst

Sa pravom su proglašeni herojima…

Zeničani Riad Šteta, Asmer Šanjta i Miralem Trako, inače pripadnici Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa pravom su proglašeni herojima, budući da su nedavno spasili život svom sugrađaninu.

Brojne situacije

Iako nisu bili na dužnosti, hrabri Zeničani svjedočili su pokušaju samoubistva u centru grada, kada je Armin Fafulić odlučio da se objesi o javni gradski sat. Cjelokupna tragedija izbjegnuta je upravo zahvaljujući njima jer su se zadesili u neposrednoj blizini dok se odvijala drama.

Iako su na taj način riskirali i vlastite živote, u razgovoru za “Dnevni avaz” ističu da je to njihova obaveza, odnosno, da su svojim sugrađanima na raspolaganju u svaka doba.

⁃ U takvim situacijama nemate previše vremena da razmišljate. Tada uopće ne gledate jeste li na poslu ili niste, jednostavno, srodite se sa poslom koji obavljate i praktično ste danonoćno u službi građanima. – kažu oni.

Spašavanje svog sugrađanina i sprečavanje da oduzme sebi život samo je jedna od brojnih situacija sa kojima su se dosad susreli tokom svoga rada. Ističu da, iako svjesni da donekle riskiraju svoj život, imaju samo jedan cilj.

– Jednostavno, sebe u takvim situacijama stavljate u drugi plan. Naravno, uvijek gledate da zaštitite sebe i kolege, ali, takve situacije, poput nedavne u centru grada, su specifične jer se sve dešava u sekundi. Kada smo shvatili šta naš sugrađanin smijera, odmah smo reagirali i skinuli ga s konstrukcije sata na kojoj je već započeo vješanje – pričaju oni.

Činjenica da su spasili život sugrađaninu, koji je čak u momentu bijesa izvadio i nož na policiju, kažu da je nešto neprocjenjivo i najbolja potvrda da svoj posao obavljaju savjesno, časno, i u službi građanima.

Praktičan primjer

– Smatramo da je naša dužnost da reagiramo na taj način u takvim situacijama, što ćemo, svakako, činiti i ubuduće. Želimo biti praktičan, takoreći “živi”, primjer spremnosti, obučenosti i hrabrosti naše jedinice sugrađanima, a kako bi se u konačnici svim sugrađanima pružila sigurnost. Uvijek ćemo im biti na usluzi, bez obzira o kakvoj situaciji se radi i koliko ona bila rizična – zaključuju hrabri Zeničani.

Tragali za Gačićem i Sejfovićem

Upravo su Šteta, Šanjta i Trako učestvovali u velikim policijskim akcijama, poput nedavne, najveće portage u BiH, kada je MUP ZDK bio ispomoć u potrazi za Edinom Gačićem.

Osim toga, učestvovali su u potrazi za Amelom Sejfovićem, koji je prošle godine pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, gdje su pokazali odličnu spremnost i stručnost jer se radi o iskusnim i hrabrim pripadnicima Specijalne policijske jedinice, piše Avaz.ba.


Preporuči tekst

Related Post