Ko u BiH prima “Hitlerove penzije” i do 1275 eura?

1743 0
Preporuči tekst

Bivšim nacistima i njihovim saradnicima mjesečno i do 1.275 eura

Ministarstvo rada Njemačke objavilo je nedavno da više od 2.000 ljudi u svijetu prima penzije koje se isplaćuju bivšim nacistima, njihovim saradnicima ili osobama koje su prisilno regrutirali.

Taj podatak izazvao je šok i negodovanje, posebno u zemljama poput Belgije, gdje 18 osoba prima nacističku penziju, pa su tamošnji poslanici pozvali vladu da ukine taj sistem penzija koje isplaćuje Njemačka.

Treći rajh

Penzije se isplaćuju na osnovu zakona iz 1951. godine, koji omogućava naknadu njemačkim žrtvama rata. Pravo na njih imaju bivši nacisti ili strani kolaboracionisti Hitlerovog režima, ali i prisilno regrutirani. Iznos naknada varira od 425 do 1.275 eura. Svi su se primaoci tokom Drugog svjetskog rata borili za nacističku Njemačku ili su kolaboracionisti i penzije su zajamčene bivšim vojnicima Trećeg rajha.

U Bosni i Hercegovini nije moguće doći do podataka ima li i koliko korisnika “Hitlerovih penzija”.

Doktor Bakir Nakaš, predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, ističe da nema informacija o tome ima li među korisnicima nacističkih penzija i Bosanaca i Hercegovaca. No, dodaje, sve je moguće, posebno zbog činjenice da je u dijelovima BiH tokom Drugog svjetskog rata na snazi bio režim Nezavisne države Hrvatske (NDH), u čijoj su vladi ravnopravno sudjelovali i državljani BiH.

– Za pretpostaviti je da su imali neki benefit. Pitanje je jesu li živi – ističe dr. Nakaš.

On podsjeća na činjenicu da problem treba tražiti i kod korisnika penzija koje možda ne stižu iz Njemačke, ali se ipak isplaćuju nacističkim kolaboracionistima.

– U Srbiji je izjednačen četnički i partizanski pokret. To su kolaboracionisti Hitlerovog režima. Ne znam kako su regulirane njihove penzije – ističe dr. Nakaš.

Nema razvrstavanja

Ni Tomislav Kvesić, portparol Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH, nema mnogo podataka.

– To je sve u nadležnosti njemačke vlade – kratko je kazao Kvesić.

Sličan odgovor dobili smo i od Tihomira Joksimovića, portparola Fonda PIO Republike Srpske.

– U našem sistemu korisnici penzija ne razvrstavaju se na taj način. Nemoguće je utvrditi ima li među penzionerima korisnika nacističkih penzija ili pripadnika četničkog pokreta. Mi ne pitamo gdje je neko stekao penziju tako da to ne možemo znati. No, ne mogu ni potvrditi da među našim korisnicima ima onih koji su bili u četnicima ili su služili Hitlerovoj Njemačkoj – istaknuo je Joksimović.

Novi zakon u Srbiji 

U Srbiji bi od 1. januara iduće godine trebao stupiti na snagu novi zakon o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida. Taj zakon, kako se ističe, sadrži pogodnosti za sve ratnike “od balkanskih ratova do NATO bombardiranja 1999. godine”.

Predviđeno je nasljeđivanje boračkih prava pa, naprimjer, članovi SUBNOR-a nisu samo partizani nego i njihovi unuci, a zakonom su obuhvaćeni i četnici “ravnogorci”.

Najviše korisnika u Poljskoj i Sloveniji

“Hitlerovu penziju” primaju 2.033 osobe širom svijeta, najviše u Poljskoj – 573, zatim u Sloveniji 184, u Austriji 101, u Češkoj 94, a u Hrvatskoj 71 osoba. Nacističke penzije primaju 54 Francuza, 34 osobe u Velikoj Britaniji i 48 u Mađarskoj. Te penzije stižu i do 250 korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama te Kanadi, Brazilu, Australiji, pa čak i Tajlandu.

Avaz.ba


Preporuči tekst

Related Post