Moje dijete psuje! Šta da radim?

1311 0
Preporuči tekst

Postoje situacije kad roditelj ne zna kako reagirati. Postupite ovako:

Šta reći trogodišnjaku koji majci kaže “Kravo jedna!”? Ili kad opsuje rječnikom kakvog kočijaša?

Nažalost, normalno je da dijete toga uzrasta čuje takve izraze na ulici, u parku. “Pokupi” ih i u vrtiću, u igri ili svađi s drugom djecom. Pa je sasvim normalno što ih želi “isprobati” kod kuće. I želi vidjeti vašu reakciju.

Pritom, znajte, dijete, uglavnom, ne zna značenje tih riječi. Ono samo želi znati hoćete li se i vi zacrvenjeti kao teta u vrtiću, hoćete li se nasmijati kao vaš susjed na ulici. Za njega je to jedna vrsta igre, prenosi Bebe Avaz.

Pa šta ćete uraditi? Ako su djetetove riječi nepristojne, nemojte pasti u zamku i burno reagirati. Takva reakcija samo će pojačati želju djeteta da koristi upravo te, ružne riječi.

Postupite ovako:

– Suzdržite se! Ružne riječi nisu upućene vama kao osobi, već vas dijete samo testira.

– Ignorirajte ga! Bez burnih reakcija poput smijeha ili bijesa. Najbolja strategija je da uopće ne reagirate. Svako ponašanje koje kao roditelj ne potičete, vremenom će nestati.

– Otkrijte izvore! Ne ružite dijete, mirno ga upitajte – šta ti je, vidim da se ljutiš – zašto?

– Odaberite pravi trenutak! Kad se dijete smiri, objasnite mu da u vašoj porodici ne želite čuti ružne riječi. Ispitajte ga polako gdje je sve to čulo. Iako ne možete kontrolirati sve izvore utjecaja u njegovom životu, možete zamoliti svoje prijatelje ili bake i dede da se kontroliraju i obrate pažnju kako se izražavaju u prisustvu mališana.

– Budite uzor! Roditelji počesto zaborave da djeca sve primjećuju i da često imaju potrebu kopirati drage osobe. Zato, neka se vaša komunikacija odvija bez ružnih riječi.

Avaz.ba


Preporuči tekst

Related Post

Zašto žena plače?

Posted by - 15/04/2019 0
Preporuči tekstMjesto gdje ljubav stanuje. Muškarci ovo nikad neće da shvate… Mali djecak je pitao svoju majku – Zasto places…
ZaPrimjer

MAJKA ZA PRIMJERA!

Posted by - 16/06/2019 0
Preporuči tekstSlučaj jedne majke, prenio nam je profesor kiraeta koji radi u jednoj školi za učenje Kur’ana napamet. Šejh je…