Ko su četničke vođe u BiH ???

1567 0
Preporuči tekst

Svi čekaju konkretan potez Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Ravnogorski pokret Višegrad prekjučer je u tom gradu organizirao parastos i polaganje cvijeća na spomenik četničkom komandantu, generalu Jugoslavenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću u povodu obilježavanja 73 godine od njegovog hapšenja. Bio je to fašistički skup koji je izazvao užasnutost ne samo u BiH nego i u Evropi i svijetu.

Posao za Tužilaštvo  

Sada svi čekaju konkretan potez Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je da će nadležne agencije dokumentirati okupljanje članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu i to uputiti nadležnom tužilaštvu. To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku, koji je imao sa predstavnicima sigurnosnih i policijskih agencija.

Iz Tužilaštva se jučer niko nije oglasio, a na upit “Dnevnog avaza” je li formiran predmet po službenoj dužnosti, nije bilo odgovora.

Krivični zakon BiH je jasan. U članu 145. navodi se da onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ukoliko istražni organi ozbiljno pristupe ovom četničkom orgijanju u Višegradu, njegovi akteri završit će iza rešetaka.

Ko stoji iza Ravnogorskog pokreta?

Ravnogorski pokret otadžbine Srpske ima osam okruga. Predsjednik okruga Posavine i Trebave je Živko Sekulić, a hercegovačko-romanijskog je Nedeljko Kokošar. Predsjednik podrinjskog okruga je Novak Mičić, okruga za Semberiju i Majevicu Trivo Lukić, dobojsko-ozrenskog Jovo Vukeljić, a okruga Lijevče-Kozara-Motajica Slobodan Marić Dalton.

Predsjednik zamijsko-janjskog je Dušan Sladojević, a okruga za Krajinu Miloš Morava. Jovo Vukeljić ujedno je i predsjednik Ravnogorskog pokreta za BiH, Srbiju i Crnu Goru, a Dušan Sladojević predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

Ravnogorski pokret otadžbine Srpske registriran je u Ministarstvu pravde BiH kao nevladina organizacija.

Prekjučer je fašiste u Višegradu postrojio vojvoda Slavko Aleksić, jedan od organizatora opsade Sarajeva. On je komandovao trupama raspoređenim u blizini Jevrejskog groblja, odakle je svakodnevno granatirao i ubijao građane bh. prijestonice. Do 1992. godine bio je uposlenik sarajevske “Pošte”.

Zajedno s Vojislavom Šešeljom i nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja.

Aleksić je iz Sarajeva otišao u martu 1996. godine, negdje u šume u okolici rodne Bileće. Redovni je učesnik svih četničkih manifestacija u istočnoj Bosni i zapadnoj Srbiji.

Komandant četnika u RS Dušan Sladojević izjavio je jučer da ova organizacija radi “o svom grošu” i da nikoga ne dira i ne provocira:

– Opet je krenula haranga na nas. Stalno su mi javljali šta se piše o nama. Sve su to, braco moj, providne laži. Mi smo legitimna i legalna organizacija. Mi se borimo za istinu i pravdu i tražimo zemne ostatke svoga komandanta Draže Mihailovića.

Ne vide ništa sporno

Pripadnici pokreta su, kaže on, oficiri i vojnici Vojske Republike Srpske.

– Nismo fašisti, ali nikad nećemo pristati na to da zaboravimo svoje korijene. Ponosimo se svojom prošlošću. Napadaju nas 15 godina, ali ne mogu naći nijedan razlog da nas zabrane – rekao je Sladojević.

Glavni među banjalučkim ravnogorcima je Darko Bogovac, koji je u žižu interesiranja dospio prije tri godine, kad je u mjestu Cerici na Maloj Kozari odstrijelio srndaća sa devet rogova. Bogovac je član Lovačkog udruženja “Potkozarje” iz Piskavice.

 U Višegradu i političarka iz Novog Sada

Na četničkom orgijanju u Višegradu bila je i zamjenica predsjednika Skupštine grada Novog Sada i šefica odborničke grupe četničkog Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) Branka Bežanov. U Višegradu su četnici u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na BiH počinili neke od najkrvavijih i najmonstruoznijih zločina.

Da li prisustvo Branke Bežanov znači da Skupština Novog Sada stoji iza ovog poteza Branke Bežanov?

Avaz.ba


Preporuči tekst

Related Post