Kako sam postao hafiz Kur’ana za četiri mjeseca

1588 0
Preporuči tekst

Okoristimo se inshaAllah!

IslamBosna.ba

– Elhamdulillah, hvala Allahu na blagodatima koje On, s.v.t., neprestano daje. Tražio sam od Allaha da mi olakša preslušavanje Kur’ana i da mi omogući da to podijelim i da inspirišem druge osobe.

Volio bih staviti do znanja da sam zapamtio oko devet džuzova tokom osnovne, srednje škole i prije nego što sam krenuo na univerzitet. Tako da sam naučio 20 novih džuzova i preslušao i utvrdio devet tokom ova četiri mjeseca. Također nisam imao nikakvih obaveza osim birru-l-validejn (da budem poslušan roditeljima). Svi oni koji namjeravaju i žele da nauče napamet Kur’an u ime Allaha, On, s.v.t., će olakšati, inšaAlah. To vam kažem iz iskustva.

1. Očistite svoj nijjet
Krajnje je važno da uvijek treba voditi računa da to iskreno bude u ime Allaha, nadajući se Njegovoj milosti, stjecanju Njegovog zadovoljstva i ulaska u Džennet. Ne u ime iskušenja, prijatelja, porodica ili pokazivanja drugima, da nas Allah, s.v.t., zaštiti od toga.
Allah prima samo ona djela koja su iskreno, radi Njega urađena i njima se želi Allahovo lice. En-Nesai

2. Počnite sada
Ne, nemojte odlagati. Vaš nijjet neće biti nimalo jači za mjesec dana. Nađite vremena za sebe. Nemojte pronalaziti izgovore. Poznajem pojedine osobe koje imaju nijjet, ali nemaju motivaciju. Za mene, ovdje leži motivacija- mislite o prednostima, kojih je jako puno, nagradama koje ćete imati za učenje svakog harfa, prekrasni ajeti i priče na koje ćete naići. Uzmite Kur’an nakon namaza. InšaAllah, tada ćete dobiti motivaciju.

3. Koristite isti Mushaf
Koristim isti Mushaf od svoje 14. godine. Ovo je savjet koji su mi uglavnom davali moji učitelji, razlog leži u tome da kada koristite isti Mushaf vaše oči se naviknu na način na koji je napisana knjiga, na boje, dekoracije, i sl., što čini da se mozak na njega navikne, inšaAllah.

4. Slušajte učenje Kur’ana
Ovo može biti malo teško, ali da vam Allah olakša, ali ostavite pjesme, muziku. Dvije suprotnosti ne mogu koegzistirati jedna pored druge. Naravno, postoje različita mišljenja po ovom pitanju. Ali zar biste radije slušali muziku od slušanja učenja Kur’ana- a srca se doista, kad se Allah spomene smiruju!
– Slušao bih učenja kur’anskih sura koje sam već naučio napamet ili narednih dok bi obavljao druge stvari. Ajeti ulaze u vaš um podsvjesno. Na taj način ćete lakše naučiti napamet sure, inšaAllah. Također bih otvorio svoj Mushaf i slušao učenje Kur’ana sure kako bih se navikao na stranice- a onda bih počeo sa učenjem napamet.

5. Ponavljanje i podjela stranice su osnove pamćenja
Pročitajte cijelu stranicu nekoliko puta, a onda izaberite kako da podijelite stranicu na dva ili tri dijela. Ovo zavisi od vašeg poimanja koliko je stranica lagana i kako ćete je savladati. Naučite prvi dio prije nego što krenete sa narednim dijelom. Izbjegavajte da pređete na naredni dio prije nego što budete potpuno sigurni da ste zapamtili potpuno prvi dio.

6. Razumijevanje je ključ pamćenja
Ono vam daje zadovoljstvo razumijevanja šta On prenosi. Tako mi Allaha, pronašao sam da je Kur’an divan, on vas može spustiti na najnižu tačku i otvoriti vas ka najvećim promjenama. Fokusirajte se na ono što čitate kako biste razumjeli ajet. Nemojte razmišljati o drugim stvarima dok ga više puta čitate.
Skinite sa interneta aplikaciju prijevoda/ tefsira Kur’ana za vaš telefon. Ili koristite Mushaf koji ima prijevod sa strane. Moj učitelj mi je uvijek savjetovao da je razumijevanje pola odgovora na pitanje. Dakle, u ovom kontekstu, razumijevanje je polovina učenja napamet, inšaAllah.

7. Počnite polako
Neko vrijeme idite malim koracima, inšaAllah, što ste dosljedniji bit će vam lakše.

8. Nemojte odustati
Ovo vam sada ne izgleda tako teško, ali postat će sutra, učite dovu prije nego što počnete svoj hifz. Zapamtite da tamo gdje ste sada u pamćenju je korak bliže da završite Kur’an, nemojte se zaustavljati.Samo nastavite. Ovo se odnosi na sve ostalo što god radite, inšaAllah.

9. Imajte također prijatelja koji želi naučiti Kur’an napamet

Ovo pomaže jer jedan drugog motivišete sa tim koliko ste naučili napamet i obnovili

10. Napravite plan
Moj plan je bio u osnovi da zapamtim dnevno od četiri do šest stranica. Za pamćenje jedne strane mi je trebalo oko 30 minuta +/-. Zavisno od težine stranice. Pojedine stranice mi je Allah olakšao, elhamdulillah, te mi je za njih trebalo oko 20 minuta da ih zapamtim. Na velikom broju strana nalaze se ajeti koje sam naučio napamet u školi pa mi je bilo lakše. Dok mi je za teže stranice trebalo oko 45 minuta.

11. Najbolje vrijeme

Učite napamet Kur’an nakon sabah-namaza kada je mozak svjež. Postoji nešto u sabahu kada je lagano učiti. Mir sabaha. Moji učitelji su me uvijek savjetovali da budem produktivan ujutro, kao što je to Poslanik, s.a.v.s., rekao: Gospodaru moj, podari mom ummetu bereket u jutarnjim satima. (Ebu Davud, et-Tirmizi i ibn Madže)
Nakon namaza je najbolje vrijeme da počnete sa učenjem napamet. Period između akšam- namaza i jacije- namaza je lijep pa ga ispunimo učenjem Kur’ana napamet.

12. Budite produktivni
Čitajte Kur’an na putu do škole/ posla, itd., u vozu/ autobusu. Više volim da putujem vozom umjesto da vozim, jer putovanje koristim da budem produktivan, da učim hifz ili da se preslušavam.

13.Nosite svoj Mushaf gdje god da idete
On će vam biti podsjetnik da ga učite, inšaAllah

14. Vodite računa o svojim očima
O zagledanja, zurenja u avrete suprotnog pola. Čuvajte svoje uši da ne slušaju ogovaranje, usta kako ne bi ogovarala, ili kazala ono što može stvoriti fitnu ili ono što je zabranjeno. Moj učitelj mi je savjetovao da zapamtio pjesmu imama Šafije kako bi nam bila podsjetnik:
Požalio sam se Vakiju da slabo pamtim
a on mi reče da se suzdržim od griješenja
i reče mi da je znanje svijetlo
a da svjetlo Allaha neće biti vodilja grešniku.
Čovjek je upitao Malika ibn Enesa: O Ebu Abdullah, postoji li nešto što bi moglo da poboljša moje pamćenje? On mu reče: “Ako će ga nešto poboljšati onda je to ostavljanje grijeha”.
15. Činite tevbu
Tražite uvijek oprost, ponekad učinimo grijeh a da ga čak nismo ni svjesni. Čim osjetimo trebamo požuriti da se pokajemo Allahu. On prima pokajanje onih koji Mu se iskreno kaju, inšaAllah.
Ja ću sigurno oprostiti onome koji se pokaje i uzvjeruje i dobra djela čini, i koji zatim na Pravome putu istraje.

16. Imajte osobu koja će slušati vaše učenje Kur’ana napamet
Imajte prijatelja, člana porodice ili učitelja da vas preslušava. Ova osoba mora znati da uči pravilno Kur’an, tako da može uočiti male greške koje se često potkradu u vašem učenju.

17. Preslušavajte ono što ste naučili napamet
Imajte osobu koja će slušati vaše obnavljanje Kur’ana, hifz ćete održati tako što ćete ga svakodnevno obnavljati.
Posvetite se Kur’an, jer tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, on brže izmiče od vezane kamile.
Mi smo nakon svega insani, a u ljudskoj prirodi je da je zaboravna, kao što je to arapski pjesnik rekao: On je nazvan insanom samo zbog svoje zaboravnosti, i nazvano je srcem jer se tako brzo mijenja.

18. Jedite grožđice i med
Nisam baš siguran za detalje ali su me učili da pomaže u pamćenju, inšaAllah

19. Klanjajte noćni namaz
Neka to bude makar dva rekata. Počnite sa dva rekata noćnog namaza i učite dovu, to će vam pomoći, inšaAllah.
U prekrasnom hadisu Poslanik, s.a.v.s., kaže: Naš Gospodar, s.v.t., se svake noći spušta na nama najbliže nebo i govori: ”Ima li ko da Me pozove, pa da mu se odazovem ? Ima li ko da šta od Mene zatraži, pa da mu dam ? Ima li ko da Me za oprost zamoli, pa da mu oprostim ?” (Muttefekun alejhi)

Zar se ismijavaš s dovom, a ne znaš šta dova može učiniti. Strjelice noći ne griješe, one imaju svoj cilj koji pogađaju. Imam Šafija

20. Dova. Uvijek tražite pomoć od Allaha

Nemojte potcjenjivati moć dove. Zapanjujuće je shvatiti kolika je zaista veličina dove.
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Zaista je vaš Gospodar stidljiv i darežljiv. Stidi se Svojih robova, kada Njemu ruke ispruže, da ih vrati praznim.

Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! (El-Mu’min, 60)

odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. (El-Bekara, 186)

Znajte da ne postoji ništa draže Allahu od roba koji Mu dovi. Tražite od Allaha da olakša vašem umu i srcu pamćenje Njegovih riječi. Tražite od Njega da poboljša vaše pamćenje i da ne zaboravite ono što ste naučili, pojedini imaju poteškoće u pamćenju, oni misle da je teško zapamtiti a lahko zaboraviti, tražite Allaha da vas ojača. Tražite od Allaha da od vas otkloni lijenost.

21. Učite dove za druge
Obično kada učimo dove za sebe uključujemo i druge osobe u dovu jer im je možda potrebna Allahova pomoć. U svakom slučaju i mi možemo imati koristi od toga.

Dova muslimana za njegovog brata u tajnosti je uslišana, Allah zaduži da pored njega bude melek i da kad god prouči dovu za svog brata, melek kaže: ‘Amin, i tebi Allah dao isto tako.

22- Tražite od svojih roditelja da uče dovu za vas
Kada sam počeo sa učenjem Kur’ana napamet u prvom mjesecu sam rekao mojoj majci namjeru i tražio od svojih roditelja da uče dovu za mene. Ovo jako puno pomaže:
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Tri dove se uslišavaju, u to nema sumnje: dova mazluma (onoga kome je učinjena nepravda), dova musafira i dova roditelja za svoje dijete.

Nadam se da će vam, inšaAllah, ovo koristiti na bilo koji način, čak iako je malo.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Fadil Azman


Preporuči tekst

Related Post