Oglasio se autor četničke pjesme koju je slušao Tarant

4646 0
Preporuči tekst

Reporteri posjetili Željka Grmušu, autora pjesme: ‘Ovo je užasno!’

Objasnio u kojim okolnostima je napisao tekst

U pozadini snimka krvavog pohoda Brentona Taranta (Tarranta), teroriste koji je u dvije džamije u Kristčurču na Novom Zelandu pobio 49 ljudi, čuje se četnička pjesma ‘Karadžiću, vodi Srbe svoje’.

Reporteri srbijanskog lista “Alo” posjetili su Željka Grmušu, autora pjesme.

– Užasno je to što je napravio ovaj na Novom Zelandu, naravno da osuđujem taj čin i žao mi je svih tih nevinih ljudi. Ali, on je krenuo ubijati i to bi napravio bez obzira na to koju je pjesmu slušao – kazao je Grmuša, koji živi u u svom rodnom mjestu Plavnom kod Knina.

U razgovoru je objasnio u kojim okolnostima je napisao pjesmu.

– Pjesma je snimljena u ratu, 1993. godine i nastala je kao moralna podrška našoj vojsci. Pjevali smo, nismo klali i ubijali. I da, vidio sam sve te gluposti na internetu, kako je pjevaju Kinezi, ovi ili oni. Vidite, ja sam je otpjevao i ne sramim se pjesme, ali sada je koriste kako bi osudili cijeli narod. Pa kakve veze ima pjesma s terorističkim napadom? On je odlučio šta će učiniti i učinio bi to slušao srpsku, kinesku ili neku treću pjesmu – tvrdi Grmuša.

Dodao je i da se nakon krvoprolića na Novom Zelandu boji za vlastitu sigurnost.

– Naravno da se osjećam ugroženo. Nije mi svejedno i čim se ovo dogodilo, obavijestio sam ljude koji su mi bliski. Vidjet ćemo šta će biti, hoće li mi sada i policija zakucati na vrata. Ne znam. Strašno je sve ovo – ispričao je.

Podsjećamo, zločincu Radovanu Karadžiću u Hagu se sudi i prvostepenom presudom osuđen je na 40 godina. Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, dok je oslobođen optužbi za genocid u drugim općinama u BiH tokom 1992. godine.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i Tužilaštvo.  Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine, a 30. jula prebačen je u Haški tribunal.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove zakazalo je izricanje drugostepene presude po žalbi u predmetu “Tužilac protiv Radovana Karadžića” za srijedu, 20. marta 2019., u 14 sati u sudnici I ogranka Mehanizma u Hagu.

Avaz.ba


Preporuči tekst

Related Post