JOVANOVIĆ O KARADŽIĆU I ZLOČINIMA: ZNATE LI ŠTA SU NAMA U SRBIJI GOVORILI O RATU U BIH?

2246 0
Preporuči tekst

Jedino ovakve izjave mogu dovesti do pomirenja i poboljšanju odnosa

– Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ogolila je sve one u Srbiji koji misle da se može ćutati dok cijeli svijet govori o presudi čovjeku koji je okrvavio svoje ruke i zbog toga je, pred očima tog istog svijeta, kažnjen, kazao je predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović.

Kazao je da uporna šutnja o jučerašnjoj presudi Radovanu Karadžiću za ratne zločine i genocid u Srebrenici ujedinjuje vlast i “pravu opoziciju”.

– Čuli su se pravnici iz raznih zemalja, sudije, advokati, političari iz regiona i zvaničnici Evropske unije, ali ništa se nije čulo kao tišina koja dolazi iz Srbije. Vlast i oni koji joj, navodno, predstavljaju „pravu opoziciju“ ujedinjeni su u stavu da se ovakva vest može prećutati i da će nas ignorisanje presude spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću, koje jedino može biti delotvorno za ovo društvo.

Ujedinjeni u odsustvu reakcije – kao što su bili ujedinjeni i u krađi kod donošenja Ustava, Naftno-gasnog sporazuma, besmislenih rezolucija o Kosovu – poručili su nam da na listi njihovih prioriteta ne postoji pitanje ratnih zločinaca i ljudskih prava, kao i prava onih koji su sa nelagodom u ovoj zemlji slušali šta je sve neko radio u Bosni i Hercegovini, dok su nas, uporno, ovde svi ubjeđivali da se tamo „ništa strašno ne dešava“.

Poručio je da Srbija zarad pomirenja mora progovoriti o zvjerstvima počinjenim u BiH.

– Ne postoji kolektivna krivica, pa tako ne postoji ni krivica srpskog naroda za zlo koje je neko navodno počinio u ime tog istog naroda. Ali postoje kukavice koje su počinile ili naredile monstruozne zločine, koji su na tlu Evrope nezabilježeni poslije Drugog svjetskog rata. U ime pomirenja, odnosa između naroda i država, kao i održavanja mira, prije svega na prostoru BiH, važno je da o zločinima i zvjerstvima ne ćutimo.

Oni koji su odlučili da politička, društvena, naučna, obrazovna, kulturna javnost u Srbiji ćuti o presudi Karadžiću po ko zna koji put su Srbiju osudili na tumaranje po marginama savremene civilizacije, nespremnu da razume da bježanjem od istine i činjenica pre svega činimo sebi najgoru moguću uslugu.

Zato LDP traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, kao što je to učinio Evropski parlament i parlamenti mnogih zemalja u čijem društvu želimo da budemo, poručio je Jovanović.

fokus.ba


Preporuči tekst

Related Post