Novi skandal, ovog puta u Danskoj. Desničar provocirao vjernike tokom džume i zapalio Kur'an pred Parlamentom

4968 0
Preporuči tekst

Paljenje Kur'ana desilo se oko 100 metara od mjesta gdje su vjernici klanjali

Ispred zgrade Parlamenta organizirano klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta na prošlosedmični teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, u kojima je ubijeno 50 i ranjeni deseci muslimana.

No, kako navodi Anadolija, događaj pred danskim Parlamentom protekao je u sjeni provokacija.Iako su ogranizatori molitve na otvorenom pred Parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara se okupila u blizini zgrade Parlamenta te provocirala okupljene građane.

Ekstremni desničari na kontraprotestu su nosili izraelsku državnu zastavu te sirenama automobila pokušali spriječiti vjernike u obavljanju namaza.

Paludan, poznat po antiimigrantskim i antiislamskim stavovima, provocirao je vjernike muslimane tako što je pred njima zapalio svetu knjigu Kur’an.

Paljenje Kur'ana desilo se oko 100 metara od mjesta gdje su vjernici klanjali, pošto policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe skupu.

Zastupnik Narodne partije Danske Martin Henriksen također je provocirao okupljene vjernike pred Parlamentom.

On je prije klanjanja džuma-namaza prilazio vjernicima i vrebalno ih napadao.

Predsjednica Parlamenta Pia Kjaersgaard ranije je izjavila kako se protivi klanjanju džuma-namaza pred zgradom Parlamenta ove zemlje.

Tokom događaja poduzete su visoke mjere sigurnosti, a policija je uhapsila najmanje šest osoba, prenosi Al Jazeera.


Preporuči tekst

Related Post