DJEČAK IZ EGIPTA KOJI JE NADMUDRIO OTMIČARA AUTOBUSA DOBIT ĆE ITALIJANSKO DRŽAVLJANSTVO

2347 0
Preporuči tekst

Pretvarao se da se moli na arapskom jeziku, a zapravo je ocu pričao o otmici

Dječak koji je nadmudrio otmičara školskog autobusa u Italiji i koji je spasio živote svojih školskih kolega dobit će italijansko državljanstvo, rekli su iz italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi CNN.

Vozač školskog autobusa u sjevernoj Italiji u srijedu ujutro zapalio je vozilo, ali je, na sreću, 51 dijete školske dobi koje je u njemu bilo prošlo bez teških povreda.

Tom sretnom završetku pridonio je i 13-godišnji Remi Šehata (Ramy Shehata) koji se izvanredno snašao u toj situaciji i tako pomogao svojim kolegama.

Naime, on je uspio sakriti svoj mobitel i nazvati oca iako je vozač svima pokušao uzeti mobitele. Pretvarao se da se moli na arapskom jeziku, a zapravo je ocu pričao o otmici.

Inače, dječakova porodica porijeklom je iz Egipta, ali se Remi rodio u Italiji te do otmice nije mogao dobiti italijansko državljanstvo.

– Moj sin obavio je svoju dužnost, bilo bi lijepo da sada dobije italijansko državljanstvo. Voljeli bismo ostati u ovoj zemlji – rekao je Remijev otac ubrzo nakon što je otmičar uhapšen.

Portparol hitnih službi rekao je da su u bolnici sanirane lakše povrede 23 osobe, a list “La Republica” izvijestio je da je riječ o modricama i udisanju dima.

Javna televizija RAI izvijestila je da su učenici, u dobi oko 12 godina, uzbunili roditelje kada je vozač skrenuo s rute i rekao da neće nikoga pustiti iz autobusa. Roditelji su odmah pozvali policiju.

Uslijedila je potjera na kraju koje je policija sustigla autobus i pomogla djeci da izađu, dok je vozač, Italijan senegalskog porijekla, zaprijetio samoubistvom i zapalio autobus. Jedno dijete reklo je novinarima da je vozač prijetio da će ih sve zapaliti.

Vozač Usejnou Si (Ousseynou Sy), koji se izgleda odlučio na ovakav potez u znak protesta zbog utapanja migranata u Sredozemnom moru, uhapšen je i prijeti mu optužnica za otmicu i pokušaj masovnog ubistva.

(Index.hr)


Preporuči tekst

Related Post

Ronaldo Humanista

Ronaldo ponovo postidio svijet

Posted by - 17/01/2019 0
Preporuči tekstKapa dole majstore! Ako mu mnogi osoporavaju da je arogantan, Cristiano Ronaldo je jedan od najvećih humanista među fudbalerima……