Peticiju da premijerka N.Zelanda Džasinda Ardern dobije Nobelovu nagradu možete potpisati na našem portalu

3851 0
Preporuči tekst

Pogledajte kojom brzinom se članovi širom svijeta učlanjuju i daju potvrdan glas

Potpiši peticiju da premijerka N.Zelanda, Džasinda Ardern dobije Nobelovu nagradu
Svijet poziva da Džasinda (Jacinda) Ardern, premijerka Novog Zelanda, bude ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir.

KLIKNI LINK ZA PETICIJU

Ona je to prestižno priznanje svakako i zaslužila i što se Lola tiče, ona i Greta Tanberg (Thunberg), djevojčica iz Švedske koja je osnova pokret Youth Strike for Climate (Štrajk mladosti za svjetsku klimu), i koju su četiri norveška zvaničnika i nominovana za Nobelovu nagradu za mir, su već laureati!

A zašto premijerka Novog Zelanda? Nobelova nagrada za mir se dodjeljuje ljudima koji su na izuzetan način doprinijeli da Zemlja bude bolje mjesto za život – da li tako što su unaprijedili odnose među ljudima, narodima ili stoga što su se založili za manje vojnih intervencija ili sukoba i ublažavanje njihovih posljedica.
Džasinda Ardern je učinila sve to.
Mlada novozelandska liderka je ostala stub zdravog razuma i sigurnosti nakon prošlonedjeljnog krvavog napada na dvije džamije u mjestu Kristčrč, kada je 28-osmogodišnji Australac, rasista, usmrtio 50 muslimana, a gotovo jednak broj njih ranio.
“Možda je želio biti na zlu glasu, ali mi na Novom Zelandu nećemo mu dati ništa. Čak ni ime”, izjavila je Ardern.

Ona je pokazala solidarnost sa muslimanima širom svijeta; nosila je hidžab, nakon čega su i druge brojne Novozelanđanke to učinile, posjetila je preživjele i članove porodica ubijenih u napadu, dok je obraćanje u Parlamentu počela sa “selam alejkum”, a juče su, prema njenoj odluci, mediji u toj zemlji emitovali ezan.
Ipak, krucijalna odluka do koje je dovela je on da je njen kabinet promptno podržao izmjene zakona o oružju. Naime, nakon svega šest dana od napada, Ardern je najavila da će poluautomatske i jurišne puške biti zabranjene te dodala da očekuje da će novi zakoni biti na snazi od 11. aprila.
Takođe, ona je odmah osudila napad na džamije i nije se libila da osudi napadača, ali je redefinisala način na koji se govori o ovakvim tragedijama, jer je u fokus stavila žrtve, a ne počinioca.

Ona je dala punu podršku muslimanskoj zajednici i to ne samo “u mislima i kroz molitvu”. Obećala je da će pokriti troškove sahrane svih žrtava, ali je i provodila vrijeme sa porodicama nastradalih i ranjenih.Uz to, Ardern se zalaže i za političku, odnosno istrijsku inkluziju. Najavila je da će učenje jezika domorodaca Maora biti obaveznou svim tamošnjim osnovnim školama, što trenutno nije slučaj i ona je odlučna da to promijeni.
“Želim da moja generacija bude posljednja koja nije imala priliku da kroz školovanje uči jezik Maora. On je neraskidiv dio naše zemlje”, kazala je.
Prošle godine, u avgustu, je najavila da će isplata plata za sve državnike biti zamrznuta na 12 mjeseci, budući da su već, kako je rekla, dovoljno dobro plaćeni.

Takođe, svojevremeno je postala prva premijerka u istoriji koja je rodila tokom mandata i iskoristila pravo na porodiljsko odsustvo (na posao se vratila nakon šest sedmica), ali i prva žena koja je dojila bebu u Generalnoj skupštini UN-a.
Piše: Jelena Pralica


Foto: Abu hasim.A / Shutterstock.com


Preporuči tekst

Related Post