NADBISKUP CANTERBURYJA: ‘Mržnja prema muslimanima je bogohuljenje’

1326 0
Preporuči tekst

Nakon pucnjave na Novom Zelandu, nadbiskup Canterburyja je govorio na međuvjerskom okupljanju u Regent’s Park džamiji u Londonu.

Mržnja prema muslimanima odbacuje i skrnavi Krista

„Većina onoga što sam htio reći već je rečena. Ubistva na Novom Zelandu su monstruozna. Reakcija Novog Zelanda, svih njegovih ljudi, s muslimanima na čelu, je lijep i inspirativan. Ono što oni govore jedni drugima, mi kažemo vama. Oni koji napadaju Muslimane u OVOJ zemlji ili drugdje, napadaju svako ljudsko biće. Vi niste „ostali“, vi ste mi. Oni koji djeluju iz mržnje prema muslimanima djeluju iz mržnje prema svima ovdje. Oni koji su djelovali ili podržali akcije na Novom Zelandu napadaju sve nas.

Britanski muslimani, vi koji se osjećate ugroženi, znajte da smo s vama. Mržnja prema muslimanima odbacuje i skrnavi Krista.

Potpuno se predajem i obećavam da ću više slušati i staviti ovo u vrh prioriteta svojih djela i riječi.

Isus je učio svoje sljedbenike da budu mirotvorci, “jer oni će se zvati djecom Božijom.” Stvaranje mira je djelovanje, ono se ne događa samo od sebe. To zahtijeva od nas da budemo znatiželjni, da slušamo, da se krećemo s ljubavljlu kroz kulturološke različitosti, etničku pripadnost, religiju i politiku. Zločini iz mržnje protiv onih koji su drugačiji nemaju opravdanja pred Bogom.

Mi smo uz vas jer ste vi mi i mi smo vi, zajedno prepušteni Tvorcu svakog čovjeka i njegovom Sudiji. Neka vas Bog zaštiti i ojača.“

(TBT)


Preporuči tekst

Related Post