Nastavnik platu dijelio siromašnim pa nagrađen sa milion dolara

936 0
Preporuči tekst

Dobitnik ovogodišnje Nagrade za najboljeg nastavnika

Nastavnik iz Kenije Peter Tabichi dobitnik je ovogodišnje Nagrade za najboljeg nastavnika i čeka u vrijednosti od milion dolara, a riječ je o nastavniku koji se odrekao većine svojih primanja kako bi ih donirao siromašnoj djeci.

Prestižno priznanje “Global Teacher Prize” dodijeljeno je u Dubaiju, a voditelj programa bio je poznati glumac Hugh Jackman.

Nagrada i ček od milion dolara uručeni su Tabichiju koji radi kao nastavnik u državnoj srednjoj školi u udaljenom i nerazvijenom mjestu Pwani.

Tabichi je kazao da je prvi put putovao avionom i da mu nagrada predstavlja veliku čast, ali i obavezu da se nastavi brinuti za djecu u školi u kojoj ima samo jedan kompjuter, a učenici su uglavnom djeca bez roditelja.

Najavio je da će novac od nagrade također iskoristiti da unaprijedi uvjete rada u školi i da pomogne siromašnim u Keniji.

Uporedo s njegovom humanošću, Tabichi je izuzetno kvalitetan nastavnik o čemu ponajbolje svjedoći i činjenica da njegovi učenici iz škole bez biblioteke, laboratorija i adekvatnog pristupa internetu, redovno osvajaju takmičenja u Keniji i na regionalnom nivou.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyata čestitao je dobitniku i poručio kako Tabichijeva priča prestavlja priču Afrike i nadu za nove generacije.

trt.net


Preporuči tekst

Related Post