Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern će dobiti ‘Ključ Grada Novog Pazara’

1137 0
Preporuči tekst

Očekuju obraćanje premijerke makar video-porukom

Grad Novi Pazar će na sljedećoj sjednici Skupštine Grada, povodom Dana grada, 20. aprila predložiti da premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern dobije najveće priznanje – Ključ Grada Novog Pazara.

Ključ Grada Novog Pazara dobijaju pojedinci koji su kroz svoj rad dali neizmjeran doprinos promovisanju ideja suživota i multikulturalizma, a, kako je istaknuto u upućenom pismu premijerki Novog Zelanda Jacindi Ardern, “Vi ste personifijacija svih tih vrijednosti i primjer koji želimo da slijede i generacije koje dolaze”.

“Gospođo Ardern, zadivljeni smo Vašom reakcijom i reakcijom cjelokupne javnosti Novog Zelanda – kada ste u tim teškim trenucima pokazali da su poštovanje različitosti i zajedništvo najveće tekovine moderne civilizacije. Vašim primjerom inspirisali ste milione širom planete da budu bolji. Pokazali ste da su ljubav i saosjećajnost vrijednosti za koje se treba boriti, da je snaga ljudske rase u poštovanju i ljubavi, a da je mržnja najveća slabost. Zbog svega toga, Skupština Grada Novog Pazara je odlučila da Vam na Dan grada, 20. aprila 2019. dodijeli naše najveće priznanje – Ključ Grada Novog Pazara”, piše u pismu upućenom novozelansdskoj premijerki.

U pismu gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca upućenom premijerki Arden izražava se najdublje saosjećanje zbog tragedije koja je zadesila Novi Zeland i navodi da su svi žitelji Novog Pazara s tugom i nevjericom posmatrali taj tragični događaj i svi dijele istu bol koju osjećaju sunarodnici Novog Zelanda.

Ukazuje se da je Novi Pazar grad u jugozapadnoj Srbiji u kojem zajedno žive muslimani i kršćani i vrlo dobro znaju šta sve može da donese mržnja na rasnoj, etničkoj ili vjerskoj osnovi.

“Nakon sukoba koji su devedesetih godina zahvatili bivšu Jugoslaviju ulažemo puno napora da od Novog Pazara izgradimo stabilnu multietničku sredinu u kojoj se ljudi neće dijeliti po naciji ili vjeri, već zajedno graditi zajednicu u koju su svi dobrodošli”, piše u pismu koje je dostavljeno medijima.

Navodi se i da, s obzirom da Novi Zeland nema diplomatsko predstavništvo u Srbiji, premijerka Arden imenuje nekog ko bi u njeno ime prisustvovamo svečanoj akademiji i primio ovo priznanje građana Novog Pazara, ili ukoliko to nije moguće, obrati se makar video porukom, a priznanje će joj biti dostavljeno na drugi način.


Preporuči tekst

Related Post