Putinov čovjek / Ef. Cerić se susreo sa Ramzanom Kadirovim i poklonio mu Cvijet Srebrenice

1240 0
Preporuči tekst

Srdačan susret

Nekadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Mustafa ef. Cerić, koji je na toj dužnosti bio od 1993. do 2012. godine, susreo se danas u Groznom,glavnom gradu Čečenije, sa predsjednikom te republike u okviru Ruske Federacije, Ramzanom Kadirovim, prenosi Radiosarajevo.ba.

Susret se dogodio na marginama međunarodne konferencije posvećene islamu, a koju je organizirao sam Kadirov.

Međunarodna religijska konferencija “Islam je poruka milosti i mira” održava se u Moskvi i Groznom od 28. do 30. marta. Na konferenciji se raspravlja o odnosima Rusije i islamskog svijeta, problemima islamofobije, pitanjima terorizma i drugim međunarodnim problemima.

Srdačan susret

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, Cerić je s Kadirovim imao srdačan susret tokom kojeg je raniji poglavar Islamske  zajednice  u BiH čečenskom lideru poklonio knjigu i Cvijet Srebrenice.

Prema neslužbenim informacijama portala Radiosarajevo.ba, Cerić ovom skupu nije prisustvovao u ime Islamske zajednice u BiH, niti uz njihovo znanje.

Kadirov je svjetskoj javnosti poznat kao blizak saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svojevremeno je izjavio da je spreman da umre za ruskog predsjednika, te da bi Putin trebao doživotno vladati Rusijom.

Zapadni mediji pisali su 2014. da je predsjednik Čečenije slao čečenske snage kao pomoć proruskim separatistima u Ukrajini, ali je Kadirov to negirao.

Američke vlasti uvele su krajem 2017. Kadirovu sankcije zbog teškog kršenja ljudskih prava. Na spisku za sankcije tada našlo na desetine ruskih zvaničnika u okviru istrage o Sergeju Magnetskom, ruskom pravniku koji je 2009. preminuo u zatvoru, prenosi Radiosarajevo.ba.

Sankcije usvojene u okviru američkog zakona “Magnetski” odnose se na sve one koji su pomogli u prikrivanju pritvora, zlostavljanja i smrti ruskog pravnika, koji je otkrio niz korupcijskih afera.

Američko Ministarstvo finansija poručilo je tada da ostaje posvećeno “nastavku istrage o Magnetskom, uključujući i one koji su igrali ulogu u kriminalnoj zavjeri i prevari koju je on otkrio”.

U junu 2018. godine izbio je veliki međunarodni skandal kada je jedan od najboljih nogometaša svijeta – Mohamed Salah, pozirao sa Kadirovom kojeg na Zapadu smatraju „tiraninom i vladarom života i smrti u maloj ruskoj pokrajini“.

Kadirov je, zanimljivo, i ranije pokazivao zanimanje za Balkan i politiku Bošnjaka.

U proljeće prošle godine mediji su prenijeli kako je Kadirov od reisu-l-uleme Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzića tražio da Bošnjaci u toj zemlji ne glasaju za prozapadnog Mila Đukanovića. Protiv izbora Đukanovića, zanimljivo, tada je bio i sam Cerić.

 Kadirov i Bošnjaci

Primijetio je to novinar i bivši direktor „Dana“ Senad Pećanin, danas advokat, koji je tada napisao:

„Bošnjačka stranka tada, unatoč tome što je čečenski lider Ramzaj Kadirov telefonirao i crnogorskom reisu Rifatu Fejziću tražeći podršku za koaliciju Bošnjaka, nije napravila vladu sa Mandićevim četnicima; Bošnjačka stranka zvanično podržava Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima, ali gradonačelnik Plava je prije tri dana javno pozvao Bošnjake u Crnoj Gori da ne glasaju za Đukanovića, već za rožajskog autsajdera na predsjedničkim izborima Hazbiju Kalača”.

Pećanin je tada primijetio da je istovremeno i Cerić u autorskom tekstu jednom bošnjačkom internetskom portalu pozvao Bošnjake u Crnoj Gori da ne glasaju za Đukanovića.

„O kakvom bošnjačkom doprinosu četničko-ruskoj kampanji protiv Đukanovića se radi najbolje svjedoči činjenica da je Nebojša Medojević, jedan od lidera opozicije i nekadašnji suradnik Zemunskog klana, prošle sedmice poredio sve one koji glasaju za Đukanovića  sa – poturicama“

Cerić je tada odgovorio Pećaninu, poručivši:

„Pećanin sugerira Bošnjacima da stave svoju nacionalno-manjinsku glavu na panj Đukanoviću kako bi se spriječilo (da li, Bože) da Rusi, odnosno Srbi, ovladaju Crnom Gorom, pa kad oluja prođe Bošnjacima će biti lakše da žive bez svoje vlastite glave nego da imaju glavu kad se Rusi i Srbi vrate svojoj tradicionalnoj pravoslavnoj braći u Crnoj Gori“, odgovorio mu je Mustafa Cerić.


Preporuči tekst

Related Post