Ratko Mladić tješi Radovana Karadžića: Glavu gore, ne sekiraj se! Sve si uradio!

1138 0
Preporuči tekst

Drugarski svakodnevno razgovaraju, provode sate i sate zajedno, a nakon što je bivši predsjednik Republike Srpske prošle sedmice osuđen na doživotnu – najveća podrška bio mu je general VRS

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu robiju, a u zatvoru u Hagu najveću podršku ima od generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, otkriva Kurir.

Njih dvojica, kako se saznaje, svakodnevno razgovaraju, provode sate i sate zajedno, a Mladić nesebično i prijateljski tješi Karadžića. Poslije izricanja presude, govorio mu je: “Radovane, glavu gore. Sve si uradio, ono na šta ne možeš da utičeš i promijeniš, moraš da prihvatiš i da se ne sekiraš.”

Luka Karadžić potvrđuje za Kurir da njegov brat Radovan dosta vremena provodi sa Mladićem i da se međusobno tješe. On kaže da se s bratom čuje skoro svakog dana i da nema ograničenje poziva.

– On je jak, stabilan. Tamo su s njim i Ratko Mladić i Stojan Župljanin, povremeno dolazi i Frenki Simatović. Naravno da mu je Mladić velika podrška. Oni se drže zajedno, razgovaraju o svemu, sabiraju utiske, tješe se. Moj brat je optimista, boriće se do kraja. I poslije ove presude on nije promijenio stav i ponašanje, svjestan je svega, zna ko mu sudi, kako i zašto – kaže Luka Karadžić za Kurir.

I Darko Mladić, sin generala VRS, potvrđuje da se Ratko i Radovan druže u zatvoru.

– Oni su zajedno, na istom spratu i svakodnevno su u kontaktu. Kad god nisu zaključani u sobama, oni su zajedno. Radovan je puno radio u prethodnom periodu jer je sam spremao svoju odbranu. Sada ima više vremena, druže se, komentarišu dešavanja i velika su podrška jedan drugom – kaže Mladić.

Radovan Karadžić će tražiti reviziju presude, kaže za Kurir njegov brat Luka Karadžić.

– Španski sudija nije glasao za povećanje kazne, na 19 kucanih strana napisao je da nema nijednog dokaza i da nisu našli da je Radovan odgovoran za zločine u Bosni i Hercegovini. To je nama dovoljna satisfakcija, a Radovan će tražiti pisanje revizije, to je izvjesno, iako su njeni rezultati neizvjesni – kaže Karadžić.

Još nije poznato u kojoj državi će Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen prošle sedmice odlukom žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove. Statut Mehanizma ne predviđa rok u kome odluku treba da donese, ali navodi da će prebacivanje osuđenika u državu u kojoj će izdržavati kaznu biti obavljeno što je prije moguće. Odluku o izboru države donijeće predsjednik Mehanizma Teodor Meron, a Karadžić neće imati pravo žalbe. On će biti prebačen u neku od država članica Ujedinjenih nacija koja ima ugovor sa Mehanizmom o izdržavanju kazni zatvora, i to vjerovatno u neku od država koje u svom pravnom sistemu imaju doživotnu kaznu zatvora.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Preporuči tekst

Related Post