Šest podsjetnika za snahe muslimanke: Ti si odjeća svog supruga i njegove porodice!

1658 0
Preporuči tekst

Kada se djevojka uda, sve se promijeni.
Ona napušta dom u kojem je odrasla da bi živjela sa muškarcem kojeg vjerovatno ranije nije poznavala; da bi živjela sa njegovim roditeljima u potpuno novoj kući za koju je sada isključivo odgovorna. Ona također ima novu porodicu- roditelje njenog muža, njegovu braću i sestre i rodbinu čija srca mora pridobiti.Bez sumnje, islam nije dao kontrolu muževim roditeljima nad njegovom suprugom. Ne postoje izričita prava koja su vjerom propisana muževim roditeljima i snahe nisu prisiljene da se povinuju njihovim zahtjevima koji se tiču njene rutine, aktivnosti, ili njenog domaćinstva, itd. Međutim, roditelji njenog muža su osobe koje njen muž voli. A najbolji način da uklopi u život njenog muža jeste da prihvati njegovu porodicu s ljubavlju i pažnjom.Ovdje je nabrojano šest stvari koje svaka snaha muslimanka mora imati na umu kada dođe vrijeme da počne svoj novi život i podstigne srdačna odnos sa muževom porodicom:

1. Upoznaj svoja prava i njihova prava – Nemoj da ulaziš u novu fazu života bez toga da poznaješ prava koja ti tvoj muž mora pružiti i prava koja njegova porodica ima nad njim. Pokušaj da pročitaš kakav je odnos imao Poslanik, s.a.v.s., sa svojim suprugama. Ne samo kako bi tražila ono što je s pravom tvoje, već kako bi bila sigurna da ne ugrožavaš prava drugih. Jednom kada saznaš šta je Allah odredio njima i tebi, onda možeš razgovarati o situaciji sa svojim mužem ukoliko si nezadovoljna po bilo čemu i, inšaAllah, možete se dogovoriti sporazumno i u okviru islama.2. Roditelji tvoga muža imaju znatno više prava nego što misliš – Čak iako porodica tvog muža nema definisana prava što se tiče tebe, roditelji tvoga muža imaju određena prava nad tobom. Ako, naprimjer, živiš u istoj kući kao i porodica tvog muža, ili ukoliko su vaše kuće/stanovi u neposrednoj blizini, porodica tvoga muža ima vrlo važno mjesto u tvom životu kao tvoji susjedi. Islam je dao toliko prava susjedima, da je Poslanik, s.a.v.s., rekao da mislio da će im se dati pravo nasljedstva. (Savjetovao mi je Džibril, a.s., da pazim na svoga susjeda tako često da sam očekivao da će mi reći da ima pravo nasljedstva.) Prema porodici svoga muža ponašaj se lijepo kao prema susjedima. Podijeli svoju hranu s njima, pozovi ih u svoju kuću, posjećuj ih često, poklanjaj im darove ukoliko je to moguće, jer pokloni povećavaju ljubav između ljudi. (Dijelite poklone međusobno – voljet ćete se!)
Čak i ukoliko vam nisu susjedi, oni su muslimani. Svaki musliman ima određena prava kod drugog muslimana, a osnova je nazivanje selama. Poslanik, s.a.v.s., je kazao da nismo vjernici ukoliko svome bratu ne želimo isto kao sebi. Želi im najbolje a znaj da ukoliko ti ne uzvrate, da će te Allah nagraditi što si bila poslušna Njemu.

3. Upoznaj domaćicu koja ti je prethodila – Nemoj zaboraviti da je tvoja svekrva ona koja je brinula o tvom mužu prije nego što si ti ušla u njegov život. On je navikao na načine na koje ona radi stvari, i što je najvažnije, on je navikao na hranu koju je ona kuhala. Dok ovladavaš kulinarskim vještinama u svojoj novoj kuhinji, uključi i svoju svekrvu i pitaj je da ti pomogne. Njoj će biti drago što je pitaš za savjet i osjetit će da nije potpuno izolovana ili zamijenjena tvojim dolaskom u porodicu. Također na ovaj način posijat ćeš sjeme dugog i plodnog odnosa sa majkom svog muža i nanom svoje djece. Svako dijete je privrženo svojoj majci, a tvoj suprug će nesumnjivo biti zadovoljan što mu pomažeš u brizi i ljubavi prema njegovoj majci koja je provela puno teških godina brinući se za njega i odgajajući ga da postane muškarac kakav je sada.4. Nemoj biti defanzivna – Ponekad, muževa porodica u svojoj dobronamjernosti prelazi granice nudeći savjete i insistirajući na usvajanju njihovog iskustva u nekim stvarima. Konkretno, njihov savjet u održavanju kući i podizanju djece dovodi do mnogih loših osjećaja između srca svekrve i snahe. Najbolja stvar koju trebamo imati na umu u ovom trenutku jeste da ne treba biti defanzivan. Zaista, iskustvo je ime greški koje su drugi napravili i dobra je ideja poslušati šta imaju da kažu bez propratnih reakcija i defanzivnog stava. Poslušaj šta imaju da kažu i ukoliko postoji neka pouka ili lekcija koju možete naučiti- uradi tako, nema smisla da se u istoj porodici jedna greška ponavlja dva puta. Nisi obavezna da usvojiš ono što kažu, ali nekada samo poslušaj njihove riječi savjeta kako bi bili zadovoljni, a ti onda uradi šta sama želiš.

5. Ti si odjeća svog supruga i njegove šire porodice – Allah kaže u Kur’anu da su suprug i supruga jedno drugom odjeća. (El- Bekara, 187) Odjeća ne ukrašava samo osobu, već također štiti osobu i prikriva njene nedostatke i greške. Porodica tvoga muža je dio njega. Nemoj govoriti o njima svojoj porodici ili prijateljima, nemoj ih ogovarati. Nemoj pričati tajne porodice tvoga supruga svojoj porodici i nemoj uništiti povjerenje koje ti je muž ukazao prihvatajući te u svom životu i otvarajući ti vrata svoje porodice. Svaka porodica ima tajne koje krije, moraš ispuniti ulogu člana svoje nove porodice nastojeći da te tajne ostaju unutar porodice u kojoj si sada.6. Upotpuni vjeru svoga supruga –U braku muž i žena upotpunjuju vjeru jednog drugog, i ti možeš pomoći svom suprugu da ispuni svoje obaveze prema njegovim roditeljima olakšavajući mu, a ne ometajući ga. To ne znači da si dužna da brineš o njegovim roditeljima, to je njegova obaveza. Ali mu ti definitivno možeš pomoći svojim lijepim ponašanjem prema njima i ne stvaranjem neugodne atmosfere u kući. Pokušaj da im dadneš dobrovoljno više prava nego što imaju, očekujući nagradu samo od Allaha i radujući se činjenici da pomažeš svome suprugu da zaradi svoj Džennet uz tvoju pomoć.

Napisala: Ruhejfa Adil Prijevod i izvor: IslamBosna.ba


Preporuči tekst

Related Post