Šta je to pjevač Macbetha doživio na sarajevskom ratištu zbog čega je prešao na Islam?

3942 0
Preporuči tekst

Da Allah, suprugu mu Ivonu što prije uputi na pravi put. AMIN!

Poznati bosanski muzičar Igor Ražnatović bio je pravoslavac, a onda je odlučio da postane musliman i ime promijeni u Hamza jer je, kako tvrdi, doživio prosvjetljenje na sarajevskom ratištu.

Igor je rođen u Sarajevu, 3.augusta 1972. godine, u porodici gdje je otac bio pravoslavac, a majka muslimanka.

“Sjećam se da sam sa nanom išao u begovu džamiju, mislim da je to bila 27 noć ramazana ’89 ili 90′, klanjao sam, tačnije gledao šta rade ostali ljudi i oponašao ih. Nisam tada shvatao suštinu toga, ali mi je to ipak ostalo u sjećanju. Tek kasnije, rat i sva ta dešavanja u njemu su mi pomogli da shvatim”, priča Ražnatović koji vjeruje da ga je iskustvo u kome je zamalo poginuo zauvijek promijenilo.

“Rano ujutro smo krenuli u akciju i uspjeli ući, donekle, u njihovu teritoriju, međutim u toku akcije ranjen sam u nogu, a druga grupa koja je učestvovala sa nama u akciji se povukla, tako da smo mi ostali u potpunom okruženju. Iza nas je bila livada, brisani prostor preko kojeg se nikako nismo mogli izvući. Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo biti zarobljeni i ubijeni. Tada jednostavno nisam vidjeo izlaza iz te situacije, bio sam se već pomirio sa smrću i javio se svom bratu preko radio stanice opraštajuci se od njega. To su bili momenti koje nikada neću zaboraviti, mislio sam, zaista, da je to kraj, i odlučio da poginem, nažalost, tada ne u ime Allaha, ali ako bude opet prillike nadam se da će biti u ime Allaha”, rekao je Igor a prenosi sajt Iltizam.org.

On tvrdi da ga je Allah dž.š još jednom spasio.

“U zemunicu nam je upala”stopedesetpetica” koja nije eksplodirala. Mi smo je bukvalno gledali kako se puši, i u tom trenutku mi je sinulo da može biti tempirna granata kojoj treba nekoliko sekundi da se aktivira. Odbrojavanje tih sekundi je bilo stravično, bilo je tu i situacija koja bi sada možda izgledala i smiješno, čudno je šta strah radi od čovjeka, samo čekaš da pukne i nema te više. Međutim Allah nije tako odredio i mi se živi i zdravi izvlačimo iz te situacije”, otkriva Hamza.

“U suštini od početka u sam sve stvari prihvatao odmah, kada sam pročitao da je alkohol zabranjen za mene više nije bilo alkohola, tako je bilo i sa svim ostalim stvarima. Nisam se obazirao na to šta će drugi reći, odlučio sam ostati čvrst na tome, ali istovremeno i da objasim da se nikad nisam osećao bolje”, kaže preobraćenik koga jedna stvar ipak boli – muzika.

“Kada sam pročlitao knjigu “Mali predznaci sudnjeg dana”, u kojoj se na jednom mjestu kaže da je muzika zabranjena, odlučio sam da je ostavim. Međutim, poslije sam razgovarao sa nekim hafizima koji su mi rekli da ne ostavljam muziku jer mogu da pomognem ljudima da dođu do istine”, kaže Ražnatović inače pjevač sarajevske grupe Magbet.

Danas je Hamza oženjen, a supruga mu je Ivona, katolkinja, za koju, kako sam kaže, moli Allaha da je što prije uputi na pravi put.

Izvor: Telegraf


Preporuči tekst

Related Post

Zvali su je Žuta

Posted by - 10/06/2019 0
Preporuči tekstSudbina djevojke iz sela koja se dugo vremena nije udavala… Piše: Safet Pozder Zvali su je Žuta, iako nikome nikada…