Njemački psiholozi: Muslimani su zadovoljniji svojim životima nego pripadnici drugih religija

1254 0
Preporuči tekst

Zbog čega muslimani imaju najveći osjećaj jedinstva

Nova studija pokazala je da su muslimani zadovoljniji svojim životima nego pripadnici drugih vjera. Oni su zadovoljniji svojim životima zbog toga što osjećaju više jedinstva i povezanosti.

Novo istraživanje njemačkih psihologa ukazuje na to da osjećaj jedinstva nagovještava ukupno zadovoljstvo. U ovoj studiji učestvovalo je 67.562 pripadnika različitih religijskih skupina, a istraživanja su pokazala da muslimani osjećaju najveći osjećaj jedinstva, piše Daily Mail.

Istraživanja iz brojnih disciplina, uključujući religiju, filozofiju i psihologiju, ukazuju na to da različite vrste povezanosti dovode do sveobuhvatnog osjećaja blagostanja. Istraživači s Univerziteta u Mannheimu u Njemačkoj željeli su analizirati kako je jedinstvo utjecalo na zadovoljstvo života u različitim religijama.

Prema novoj studiji koja je objavljena u časopisu Američkog psihološkog udruženja, muslimani su vjerovali da su povezani s nečim većim od njih samih. Poslije muslimana, na drugom mjestu našli su se kršćani, a njih su slijedili budisti i pripadnici hinduizma.

Ateisti su se osjećali najmanje povezanim s drugima ili višom silom, a matematički model koji su istraživači osmislili potvrdio je snažnu vezu između jedinstva i zadovoljstva životom.

Cilj budizma je nirvana, hinduzma istina, a najvažniji princip islama je “tawhid”, vjerovanje u jedinstveni koncept monoteizma. Zbog toga nije čudo što muslimani imaju najveći osjećaj jedinstva.

Izvor:klix


Preporuči tekst

Related Post