Danski desničar ponovo zapalio Kur’an

2082 0
Preporuči tekst

Kontinuirane provokacije. A kad se šta desi, onda svi optužuju muslimane

Čelnik desničarske stranke ‘Čvrsti smjer’ Rasmus Paludan zapalio je primjerke Kur’ana u kvartu naseljenom muslimanima.

Rasmus Paludan, čelnik danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smjer, zapalio je u nedjelju primjerke muslimanske svete knjige Kur’ana u kvartu Noerrebro, gdje živi muslimanska populacija u Kopenhagenu.

Prema navodima lista Ekstra Bladet, Paludan je bacao primjerke Kur’ana u zrak, u toku protesta pripadnika njegove stranke, koji se protive tome što muslimani obavljaju molitvu petkom (džumu) ispred zgrade danskog parlamenta.

Taj čin isprovocirao je grupu mladića koji su pripadnike Čvrstog smjera gađali kamenjem i zapalili kontejnere. Policija je koristila suzavac kako bi prekinula nerede.

Pripadnici policije udaljili su Paludana i zatražili od građana da napuste trg na kojem su se odvijali protesti.

Kontinuirane provokacije

Paludan je i krajem marta u Kopenhagenu zapalio Kur’an, želeći isprovocirati vjernike koji su se okupili pred zgradom Parlamenta da obave džuma-namaz.

Ispred zgrade Parlamenta organizirano je klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta zbog oružanog napada na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, u kojem je ubijeno 50, a ranjeni deseci muslimana.

Iako su organizatori molitve na otvorenom pred Parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara okupila se u blizini zgrade Parlamenta te provocirala okupljene građane.

Paljenje Kur’ana dogodilo se stotinjak metara od mjesta gdje su vjernici klanjali s obzirom na to da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe skupu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Preporuči tekst

Related Post