Da li je želatin iz gumeni bombona zaista haram muslimanima i želatin iz drugih proizvoda?

12233 0
Preporuči tekst

Ovo mnogi ne znaju. Pročitajte i podijelite!

Pitanje:

Selam!

Imam jedno pitanje a tice se želatina ako se nalazi u proizvodima, da li je muslimanu dozvoljeno jesti takve proizvode ako stoji na artikli želatin (svinjski).. da vas Allah nagradi…amin!

Odgovor:

We alejkumuSelam,

Na pitanje o želatinu u hrani mr. Semir Imamovic je Islamskom casopisu SAFF-u dao sljedeći odgovor:

“Islamski klasici su razmatrali pitanje preobrazbe nečistoće u neku drugu materiju, kao što je probrazba alkohola, preobrazba psa ili svinje u pepeo ili so (tako što se zapale ili bace u solanu) i
iznijeli su različita misljenja i poglede oko promjene propisa nakon preobrazbe. Svi su stava da alkohol (alkohol je prema mišljenju četiri pravne skole necist) koji se prirodnim putem preobrazi u sirće – bez utjecaja ljudskog faktora – gubi prvobitni propis, i postaje dozvoljen.

Razišli su se oko ostalih vrsta nečistoća: učenjaci hanefijske pravne skole, Malik i Ahmed po jednom misljenju, zahirije i šejhu-l-islamIbn Tejmijje, Ibnu-l-Kajjim, Ševkani, Hasan-han, Ibn Hazm, stava da ukoliko se nečistoća preobrazi u nešto drugo, i u potpunosti izgubi svoja svojstva i karakteristike, gubi prvobitni propis-zabranu, i postaje dozvoljeno njeno korištenje.

Šafije, hanbelije, prema jačem predanju od imama Ahmeda, i Malik, prema jednom predanju, smatraju da se nečistoća ne moze preobraziti i da se njen propis ne moze mijenjati. (Nakon ovoga brat Semir navodi mnoga djela, a ko je toliko učen da ga to interesuje neka pogleda u Saffu koja se djela spominju, moje riječi). Prvo mišljenje je jace i temelji se na slijedećim dokazima:

a) Poredjenje (analogija) svih ostalih nečistoća sa alkoholom.
Postoji koncenzus islamskih ucenjaka da alkohol koji se priprodnim putem, bez djelovanja ljudskog faktora, preobrazi u sirće postaje dozvoljen, a vecina učenjaka zadržava taj stav i kada je riječ i o ručnom pretvaranju alkohola u sirće. Isti propis treba važiti i za ostale nečistoće, nakon sto dožive hemijsku promjenu (preobrazbu), takvo nešto nije u skladu sa zdravom logikom, koja se ne kosi sa šerijatskim tekstom,

b) Poređenje sa štavljenjem kožom lešine
Vecina ucenjaka je stava da koža lešine stavljenjem postaje čišta, na osnovu riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,: “Štavljenjem koža postaje dozvoljena.” (Muslim)

c) Metodolosko pravilo: “Propis važi kada za njega postoji povod”
Povod zabrane alkohola je opijanje, i kada nje nestane, prestaje važiti zabrana; tako isto povod zabrane necistoće je njena suština i karakteristike, kada toga nestane-prestaje biti zabrana.

d) Nečiste materije (ljudski izmet i mokraća, lešina, pas, svinja i dr.)
kada se osuše, isparavaju u atmosferi, i od njih i drugih tvari formiraju se oblaciiz kojih se opet spusta čista kiša koju ljudi piju, a kada se te iste materije zakopaju u zemlju, rastvore se, voda iz njih odlazi u najniže slojeve zemlje, čisti se od svih primjesa i pretvara se u čistu i pitku izvorsku vodu. Takav je slučaj i sa mlijekom. Ono uslijed potpune preobrazbe i promjene, nakon što je bila nečista i zabranjena krv u životinjskoj utrobi kao sto to potvrđuje Kur’an (En-nahl, 66), postaje čisti i dozvoljeni napitak.

e) Poređenje preobrazbe nečistoće sa preobrazbom čistoće
Naime, kada se čista tvar preobrazi u nečistu, postaje zabranjena i nečista, kao sto je voda koja se pretvori u mokraću i izmet. Kako to da ovdje preobrazba utječe na propis, a ne utječe kada se radi o obrnutoj situaciji – kada se nečistoća preobrazi u čistoću. Allah dž.s. izvodi čisto iz nečistog, i nečisto iz čistog, stoga ne treba gledati na osnovu od koje je čista ili nečista tvar nastala, nego na svojstva i karakteristike koja ona posjeduje. Ako nestane imena i svojstva ne može se zadržati propis, jer se propis veze i za jedno i za drugo (“I´lamul-muvekkin”,1/394).

Na osnovu rečenog, može se donijeti i šerijatskopravno rješenje za svinjski želatin. No, prije toga ćemo nesto kazati o želatinu i njegovom nastajanju, kako bi čitaoci mogli u potpunosti razumjeti razlog podvođenja želatina pod spomenuta pravila i principe. Želatin je proteinska materija koja nalikuje proteinu krvi (hemoglobinu), inzulinu, i proteinu
jajeta. Karakterističan je po tome sto se otapa u vodi.

Najviše se dobija od svinjskih i goveđih kostiju. godisnje se u svijetu proizvede oko 200 000 tona zelatina. Više od polovice je svinjskog porijekla. Koristi se u konzerviranju hrane, zaleđenoj hrani,
slatkisima, mliječnim proizvodima (svježi sir, jogurt), raznim kremama, tjesteninama, ishrani bolesnika kod kojih je izvršen hirurški zahvat na probavnom kanalu, u malokaloričnoj hrani radi
kontroliranja tjelesne težine, pripravljanja nekih vrsta lijekova, u medicini kod hirurških zahvata za zaustavljanje izljeva krvi i dr.

Želatin nastaje kao posljedica pucanja (raspada) molekule zivotinjskog proteina. U reakciji koja se odvija uz prisustvo vode, djelici vode zauzimaju mjesto u razlicitim dijelovima spomenute molekule, sto prouzrokuje pucanje hemijskih veza u molekuli, i formiranje novih hemijskih molekula koje su manjeg obima.

Reakcija se odvija na kiseloj ili nekoj drugoj podlozi. Novonastale molekule se u potpunosti razlikuje od proteina od kojih su nastale. To se moze provjeriti na razne nacine. Nije moguce utvrditi da
postoji ikakva sustinska razlika izmedju zelatina dobivenog od razlicitih zivotinja, jer on u potpunosti gubi svojstva i karakteristike koje bi ukazivale na osnovu od koje nastaje (brat Semir ovdje opet navodi u kojim djelima se moze pogledati o tome, moje rijeci).

Vidimo, dakle, da se radi o potpunoj promjeni, i ne moze se, vise govoriti o kostima, ili nekom drugom dijelu svinje, nego o sasvim novoj materiji koja potpada pod serijatsko pravilo: Sve stvari su u osnovi dozvoljene, dok ne dodje dokaz koji neku stvar posebno zabranjuje. To znaci da se vise ne gleda da li je zivotinja iz cije je kosti dobiven zelatin cista ili nije i da li je zaklana na propisan ili nepropisan nacin.

Na osmoj fikhskoj konferenciji Islamskog medicinskog kongesa u Kuvajtu (maj,1995.) donesen je slijedeci zakljucak: “preobrazba (ar. el-istihala) koja znaci potpuno pretvaranje jedne materije u drugu koje se po svojstvima razlikuje od nje, cini da neciste tvari postanu ciste, i da ono sto je zabranjeno bude dozvoljeno. Na osnovu toga mozemo reci daje zelatin-koji nastaje od kostiju i kaze neciste zivotinje-cist i dozvoljeno je njegovo konzumiranje” A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Đanan!

Izvor: n-um.com


Preporuči tekst

Related Post