Političar otišao u naselje gdje žive muslimani i bacao Kur’ane (VIDEO)

2602 0
Preporuči tekst

Bacao Kur'ane u znak protivljenja što muslimani obavljaju molitvu petkom (džumu)

Rasmus Paludan, čelnik danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smjer zapalio je u nedjelju primjerke muslimanske svete knjige Kur’ana, u kvartu Norrebro, gdje živi muslimanska populacija u Kopenhagenu

Prema navodima lista Ekstra Bladet, javlja Al Jazeera, Paludan je bacao primjerke Kur’ana u zrak, u toku protesta pripadnika njegove stranke koji se protive tome što muslimani obavljaju molitvu petkom (džumu) ispred zgrade danskog Parlamenta. Ovaj čin isprovocirao je grupu mladića koji su pripadnike stranke Čvrsti smjer gađali kamenicama i zapalili kontejnere. Policija je koristila suzavac kako bi prekinula nerede.

Pripadnici policije udaljili su Paludana i zatražili od građana da napuste trg na kojem su se odvijali protesti. Paludan je i krajem marta u Kopenhagenu zapalio Kur’an, želeći isprovocirati vjernike koji su se okupili pred zgradom Parlamenta da obave džuma-namaz. Ispred zgrade Parlamenta organizirano je klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta zbog oružanog napada na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, u kojem je ubijeno 50, a ranjeni deseci muslimana.

Iako su organizatori molitve na otvorenom pred Parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara okupila se u blizini zgrade Parlamenta te provocirala okupljene građane. Paljenje Kur’ana dogodilo se stotinjak metara od mjesta gdje su vjernici klanjali s obzirom na to da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe skupu.

info-ks


Preporuči tekst

Related Post