Šta je kauterizacija koju je Poslanik a.s. pohvalio kao i hidžamu?

6286 0
Preporuči tekst

Među pohvalnim lijekovima i metodama liječenja koje je Poslanik preporučio jeste i Kauterizacija

Od Usame ibn Šerika se prenosi da su beduini pitali Božijeg Poslanika,s.a.v.s., da li da se liječe, pa im je rekao: Da, Božiji robovi, liječite se, jer Allah nije dao bolest, a da za nju nije odredio lijek, osim jednoga. Upitaše ga: “Božiji Poslaniče,a koja je to bolest?” Starost -odgovori Poslanik, s.a.v.s.

-da se treba liječiti isključivo onim što je dopušteno:

Ebud-Derda kazuje da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: Doista je Allah, dž.š., dao i bolest i lijek i odredio za svaku bolest lijek, pa se liječite, ali se ne liječite onim što je zabranjeno.

ili daje smjernice odnosa prema tijelu, općenito, kao što je hadis u kome stoji da čovjek ima obaveze i prema svome tijelu:

Abdullah ibn Amr ibn el-As kaže da mu je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao:

Abdullahu, nisam li čuo da danju stalno postiš, a noću klanjaš?!

Rekoh: “Tako je, Božiji Poslaniče!” Tada mi reče: Ne čini to, posti i jedi, klanjaj i spavaj, jer ti imaš obaveza i prema svome tijelu, prema svome oku i prema svojoj supruzi.

Sve ove naredbe Božijeg Poslanika, s.a.v.s., su obavezujuće za sve njegove sljedbenike bez obzira gdje i kada živjeli.

Lijekovi o kojima se Božiji Poslanik, s.a.v.s., posebno pohvalno izražavao jesu:

-med,

-alojevo drvo

-čurekot

-kauterizacija i

-hidžama (isisavanje krvi).

kauterizacija

kauterizacija (prema lat. cauter: goruće željezo < grč. ϰαυτήρ: koji spaljuje), postupak razaranja tkiva nekim kauterskim sredstvom kako bi ga se uništilo, odstranilo te zaustavilo krvarenje. Za to mogu poslužiti električna struja (→ dijatermokoagulacija; elektrokauterizacija), kem. kaustična sredstva, ukapljeni ugljikov dioksid ili ukapljeni dušik (kriokauterizacija), laserske zrake te radioaktivne tvari i rendgenske zrake. Kauterizaciju osobito primjenjuju u liječenju zloćudnih tumora.

Šta znači KAUTERIZACIJA?

» kauterizacija • ženski rod (medicina) Sagorevanje rane u cilju sprečavanja daljeg procesa, veštačko otvaranje rane pomoću nagriznih (ili razjednih) hemijskih sredstava, usijanog metala ili varnica električne struje visokog napona. (grč.)

www.balkanis.com


Preporuči tekst

Related Post