Ispred Atik džamije postavljeni leci sa nacrtanim nožem i žicom te natpisom “Srebrenica”

787 0
Preporuči tekst

Stih na jednom od letaka: “Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno”

Povodom događaja koji su proteklih dana uznemirili muslimane u Bijeljini i Zvorniku oglasilo se Muftijstvo tuzlansko saopćenjem.

– Najoštrije osuđujemo kontinuirane napade na imovinu Islamske zajednice, te govor mržnje i zastrašivanje vjernika. U posljednje vrijeme je zabilježeno nekoliko takvih uznemirujućih događaja u Bijeljini i Zvorniku – navodi se u saopćenju.

Najprije su, kako se navodi, u noćnim satima 7. juna ove godine, u gradskom mezarju Kazanbašča u Zvorniku, nepoznate osobe porušile četiri nišana, te je načinjena značajna materijalna šteta, a nišani su potpuno uništeni ili u znatnoj mjeri oštećeni.

– Nepoznate osobe su 11. i 12. juna 2019. godine na oglasnoj tabli ispred Atik džamije u Bijeljini, na ulaznim vratima u harem džamije i na ulaznim vratima službenih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, postavile uvredljive i prijeteće letke. Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano “Srebrenica”, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom “Otadžbina je ovo Srbina” i letak sa likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića, s natpisom “Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno”. O navedenim događajima u Bijeljini i Zvorniku obaviještene su policijske uprave u ovim gradovima – dodaje se u saopćenju.

Muftijstvo tuzlansko ovim povodom zahtijeva da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini pokažu odgovoran pristup u sprječavanju djela kojima se nanosi šteta i bol građanima, uništava imovina Islamske zajednice, ispoljavaju govor mržnje i prijetnje, izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, razdor i netrpeljivost (što je kažnjivo članom 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine), odnosno javno izaziva i podstiče nasilje i mržnja (što je kažnjivo članom 359. Krivičnog zakona Republike Srpske).

– Pozivamo organe koji su zaduženi da osiguraju pravo svim građanima na miran i slobodan život da se odgovorno angažiraju i poduzmu efektivne mjere kojima će preduprijediti ovakve događaje. Naše džematlije u Bijeljini i Zvorniku pozivamo da se ne plaše ovakvih zastrašivanja kojih je bilo i ranije. Apelujemo na sve da budu uz ljude koji žele u svojim domovima i džematima mirno živjeti, zajedno sa svojim komšijama – saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.


Preporuči tekst

Related Post