IbrahimAs

Znate li za ove detalje o Ibrahimu a.s. i njegovom sinu?

1778 0
Preporuči tekst

Da li ste ikada zaista osjetili priču o Ibrahimu,a.s.?

Nikada do sada nisam osjetila priču o Ibrahimu, a.s., sve dok nisam pregledala seriju snimaka Visama Šerifa pod nazivom ‘Poslanička dinastija’.

Znamo svaki dio ove priče. Znamo da nijedan drugi poslanik nije iskušan kao što je to bio Ibrahim, a.s. Znamo da se on smatra Allahovim ‘prijateljem’.

Danas sam konačno shvatila.

Zaboravite činjenicu da je on poslanik i na trenutak razmišljajte o njemu samo kao o čovjeku. Čovjeku koji je neprestano dovio za dijete.

Čovjeku koji je 86 godina čekao na sina. Odgojio je sina. I nakon svakog iskušenja koje se pred njim našlo, rečeno mu je da žrtvuje svoga sina.

Hajde da ne koristimo riječ žrtvovati.

Allah mu je naredio da ubije svoga sina.

Ibrahim, a.s., nije pitao- zašto? Zašto želiš od mene da ubijem svoga sina? Allahu moj, a šta ti je skrivio moj sin? Zašto si mi podario sina nakon 86 godina, a onda želiš od mene da ga ubijem?

On je čuo i pokorio se.

Ali ne- osjetite priču. Naši roditelji nam cijelo vrijeme govore da je sin Allahovom voljom postao životinja i da zato koljemo kurban tokom Bajrama. Ali ne, zaustavite se da shvatite priču. Premotajte film.

Vaš sin je tu ispred vas. Sin za kojeg ste molili Allaha.

Poput zvanja za kojeg ste molili Allaha. Poput položenog prijemnog ispita za koji ste molili Allaha. Poput muža ili žene za koje ste molili Allaha. Poput kuće ili auta ili laptopa za koji ste molili Allaha. I Allah je kazao spalite to. Allah kaže da Mu to vratite i da nastavite svoj život bez toga.

Allah je tražio od Ibrahima, a.s., da Mu vrati sina.

Sklopite oči i zamislite na trenutak- osobu koju najviše volite. Allah vam kaže da je zakoljete. I On vam ne daje bilo kakvo obrazloženje ili opravdanje. Jednostavno je- Ja sam Allah.

Zamislite kako oštrite nož i brzim pokretima prelazite preko vrata ove osobe. Osobe koju nepodnošljivo volite. Osobe na koju ste godinama čekali.

Za trenutak, pokušajte da to proživite. Upravo ste izgubili osobu koju volite, osobu za kju ste dovili godinama i godinama.

Ibrahim, a.s., je to radio. On je to radio, a Allah je to tražio od njega i on je to učinio.

A mi? Mi pokušavamo da klanjamo naše namaze na vrijeme. Mi pokušavamo kvalitetno da klanjamo.

Mi pitamo: A postavljati pitanja nije pogrešno. Pitanje- pronađi odgovore- ponađi obrazloženje, istražuj.

Ali pogledajte koga ispitujete i s kakvim tonom.

Zašto bih nosila hidžab? Zašto bi trebalo da klanjam pet puta dnevno? Zašto moram izbjegavati da lutam pogledom i da gledam mekane porniće koji izgledaju kao dobra priča. Zašto moram izbjegavati da sjedim sa svojim rođacima i društvom i saradnicima suprotnog pola? Zašto moram prestati da slušam muziku?

Jer On je Allah, a vi ste ljudsko biće. Data vam je slobodna volja- ako vam se ne sviđa nemojte se pokoriti. Vaš neposluh Njemu neće naškoditi.

Ali, Ibrahim, a.s., će biti prvi koji će biti obučen na Sudnjem danu.

On je bio spreman da se odrekne svega što je volio u ime Allaha.

Mi ne možemo dati svoje vrijeme, odustati od momka ili djevojke, odustati od Bollywooda ili Netflixa, odreći se malo sna zbog noćnog namaza.

Od nas nije traženo da vratimo darove koje nam je On dao.

Od nas je traženo da budemo dovoljno zahvalni.

Od nas je traženo da udjeljujemo sadaku siromašnim i jetimima.

Od nas je traženo puno manje nego onima koji su bili prije nas.

A ipak mi dajemo puno manje od toga.

Allahu, čak ne znam ni kako mogu tvrditi da Te volim, kako mogu od Tebe tražiti najveće deredže Dženneta jer ne zaslužujem prašinu sa stopala Tvojih robova iz prošlosti. Ali, molim Te, učini me boljom. Učini me bogobojaznom. Učini me pobožnom. Učini me vrijednom Tvoga Dženneta.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Dženis Mahnure

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba


Preporuči tekst

Related Post

ZaPrimjer

MAJKA ZA PRIMJERA!

Posted by - 16/06/2019 0
Preporuči tekstSlučaj jedne majke, prenio nam je profesor kiraeta koji radi u jednoj školi za učenje Kur’ana napamet. Šejh je…