Prekrstene Noge

Nisu uzalud stariji govorili, a pogotovo ženama, da ne valja sjediti prekrštenih nogu. Evo zbog čega:

9545 0
Preporuči tekst

Većina žena sjedi prekrštenih nogu, to je prosto navika. Elegantno sjedenje sa prekrštenim nogama je usko povezano sa brojnim promjenama u organizmu koje nisu dobre za zdravlje.

Zbog ova tri razloga ne bi trebalo da sjedite sa prekrštenim nogama:

  1. Povećava krvni pritisak

Istraživanja su povezala sjedenje prekrštenih nogu sa povišenim krvnim pritiskom. Čak i ako nemate problema sa pritiskom možete osjetiti promjene koje negativno utiču na cirkulaciju.

Kada prebacite nogu preko noge pritisak šalje veću količinu krvi u prsa, odnosno prema srcu zbog čega krvni pritisak raste.

  1. Izaziva bolove u kukovima i leđima

Osobe koje često drže nogu prebačenu preko noge tokom vremena mogu da osjete značajne bolove u leđima. Bolovi se javljaju uzročno-posljedično, a povezani su sa položajem karlične kosti.

Tokom sjedenja sa prekrštenim nogama karlica zauzima neprirodan položaj, i pomjera se prema naprijed ili u stranu. Položaj karlice se vezuje uz leđni mišić koji se zateže i koči, pa može izazvati snažne bolove u donjem dijelu leđa i kukovima.

  1. Stvara proširene vene

Sjedenje sa prekrštenim nogama značajno povećava šanse za razvoj proširenih vena. Iako je nastajanje vena najuže povezane sa genetikom, prekrštanje nogu tokom dana stvara pritisak na vene koje su prepune sitnih žilica i kapilara.

Pritisak na žile i kapilare ubrzava protok krvi koji proširuje vene i mijenja njihov oblik zbog čega one postaju otečene i vidljive, što može postati veliki problem u zdravlju.

Izvor: Espreso


Preporuči tekst

Related Post