ErdoganOMursiju

ERDOGAN: NEKA JE RAHMET DUŠI NAŠEG BRATA MORSIJA, NAŠEG ŠEHIDA

956 0
Preporuči tekst

Naše molitve su uz njega. Neka Bog olakša njegovoj braći koji su uvijek bili uz njega

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon vijesti o smrti Mohameda Morsija (67) izrazio rahmet njegovoj duši, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neka je rahmet duši našeg brata, našeg šehida Morsija”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je Morsi osvojio 52 posto glasova građana Egipta i demokratskim putem izabran na čelo zemlje, ali ga je kasnije vojnim udarom svrgnuo Abdel Fattah el-Sisi.

“Zapad je uvijek šutio o tim smaknućima Sisija. Nažalost, zemlje članice Europske unije, koje su zabranile smrtu kasnu, kasnije su, na poziv Sisija, prisustvovali sastanku u Egiptu. To nije samo dvoličnjaštvo nego višeličnjaštvo”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Morsi i na hiljade njegovih saradnika i prijatelja pet godina ležali u egipatskim zatvorima.

“Naše molitve su uz njega. Neka Bog olakša njegovoj braći koji su uvijek bili uz njega. Izražavam saučešće i egipatskom narodu kao i porodici Morsija”, kazao je turski predsjednik.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je danas u sudnici.

Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Morsiju se na ovom ročištu sudilo za “špijunažu”.

Morsi se suočavao sa nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Bilo je šest krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika, uključujući bjekstvo iz zatvora, ubistvo, špijuniranje za Katar, špijuniranje za Hamas i Hezbolah, vrijeđanje pravosuđa i učešće u terorizmu.

saff.ba


Preporuči tekst

Related Post

Kur'ansko kazivanje o pčeli

Posted by - 23/02/2020 0
Preporuči tekstSura blagodati. Ovo su mudrosti i savjeti za razumom obdarene Prema većini alima, ova sura je objavljena nekoliko mjeseci…