MakedoncimaSmetaMinaret

MAKEDONCIMA SMETA MINARET OD 25 METARA: ERDOGAN DOLAZI U OHRID NA OTVARANJE OBNOVLJENE DŽAMIJE, GRAĐANI SE BUNE

1104 0
Preporuči tekst

Predsjedniku Erdoganu je bio san renoviranje ovog objekta

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doći će u Ohrid na svečano otvaranje rekonstruisane Alipašine džamije, izjavila je turska ambasadorica u Sjevernoj Makedoniji Erklal Kara.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Kara je rekla da se sa makedonskim vlastima radi na usaglašavanju termina za otvaranje džamije koja je obnovljena uz novčanu pomoć Turske.

“Predsjedniku Erdoganu je bio san renoviranje tog objekta. Republika Turska i Republika Sjeverna Makedonija su bratske države. Turska je renovirala više objekata u Sjevernoj Makedoniji. Naše prijateljstvo je vječno”, rekla je ona u Ohridu.

Kara je tokom posjete Alipašinoj džamiji istakla da ne vidi ništa sporno u rekonstrukciji tog vjerskog objekta, navodeći da je poštovano sve što je bilo dogovoreno. Rekonstrukcija Alipašine džamije, koja je sagrađena u 15. vijeku, izazvala je burne reakcije među građanima Ohrida.

Nevladina organizacija “Savjest” smatra da je podizanje 25-metarskog minareta nelegalno i da “narušava vizuru centralnog gradskog jezgra”.

sandzaklive.rs


Preporuči tekst

Related Post