ReisPorastIslamofobije

REIS KAVAZOVIĆ IZRAZIO ZABRINUTOST ZBOG PORASTA ISLAMOFOBIJE U BIH

725 0
Preporuči tekst

BiH je zemlja budućnosti koja će nadživjeti govor mržnje i one koji je napadaju

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je političkog direktora u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke i bivšeg ambasadora Njemačke u BiH Christiana Hellbacha te ambasadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Direktor Hellbach kao i ambasadorica Hohmann su zahvalili reisu-l-ulemi na otvorenosti i važnoj ulozi koju ima u procesu stabilizacije odnosa i pomirenja u Bosni u Hercegovini.

Naglasili su spremnost Ambasade i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za saradnju s Islamskom zajednicom.

Direktor Hellbach izrazio je zabrinutost zbog porasta islamofobije i nacionalizma u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema je naglasio da je Bosna i Hercegovina zemlja budućnosti koja će nadživjeti govor mržnje i one koji je napadaju.

Istakao je važnost evropskog identiteta bosanskih muslimana, evropsko iskustvo življenja islama na ovim prostorima, te održavanje duhovne veze dijaspore sa Sarajevom.

Imajući u vidu da veliki broj muslimana Bošnjaka živi i radi u Njemačkoj, te da Islamska zajednica djeluje već više od 50 godina u Njemačkoj, reisu-l-ulema je istakao zahvalnost na odnosu Njemačke prema Bošnjacima koji tamo žive, javlja Mina.


Preporuči tekst

Related Post