Mursi20Minuta

MORSI JE OSTAVLJEN DA UMRE, 20 MINUTA MU NIKO NIJE PRISAO NAKON STO SE SRUSIO

834 0
Preporuči tekst

Ostao je na podu neko vrijeme dok ga stražari nisu izveli vani. Hitna pomoć je stigla nakon 30 minuta

Svjedoci prisutni na ročištu na kojem je prije dva dana preminuo prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohammed Morsi, poručili su kako mu niko nije prišao čak 20 minuta nakon što je izgubio svijet i srušio se na pod, odnosno da je, drugi riječima, ostavljen da umre, prenosi anadolu Agency (AA).

Britanski list “Independent” objavio je tekst u kojem se poziva na izjave prijatelja i saradnika Mohammeda Morsija, i drugih očevidaca koji su bili prisutni na ročištu.

Egipatsko tužilaštvo jučer je saopćilo kako je Morsi, nakon što je izgubio svijest, “hitno prebačen u bolnicu”, no izjave prisutnih u sudnici potvrđuju kako mu u sudnici niko nije prišao ni 20 minuta nakon što je izgubio svijest.

Abdullah al-Haddad, čiji se otac i mlađi brat procesuiraju u istom sudskom proces s Morsijem, izjavio je kako od zvaničnika niko nije prišao Morsiju nakon što se srušio na pod.

– Ostao je na podu neko vrijeme dok ga stražari nisu izveli vani. Hitna pomoć je stigla nakon 30 minuta. Ostali optuženi su počeli vikati nakon što su vidjeli da se srušio. Među optuženima je bilo i doktora koji su tražili dozvolu stražara da intervenišu ili tražili da to učini neko drugi. Svjesno mu nisu pomogli. Nakon što su optuženi počeli vikati, stražari su njihove porodice izveli iz sudnice – kazao je Haddad.

Dodao je kako je njegov otac od hapšenja preživio četiri srčana udara, no i pored toga mu ne dozvoljavaju da obavi operaciju srca. Naglašava kako je zabrinut za život oca.
Amr Darrag, ministar za međunarodnu saradnju u Morsijevom kabinetu prije njegovog svrgavanja, također, optužuje zvaničnike Egipta za Morsijevu smrt.

Darrag navodi kako Morsiju niko nije pomogao ni 30 minuta nakon što je izgubio svijest, te podvlači kako Morsiju u pritvoru nije dozvoljena odgovarajuća ljekarska pomoć.

Optužbe na račun egipatskih zvaničnika, da nisu reagovali na Morsijevo gubljenje svijesti, potvrdio je i još jedan aktivista koji je bio prisutan u sudnici, a iz sigurnosnih razlog nije želio otkriti svoj identitet.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi preminuo je u sudnici pučista koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Morsi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima koji su u Egiptu održani 17. juna 2012. godine, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Preminuo je u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast koja mu često nije davala riječ i koja ga je vrijeđala. Uprkos tome, Morsi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja su još uvijek bila u toku.

UN-ov Visoki komesarijat za ljudska prava (OHCHR) pozvao je na brzu, nepristrasnu, potpunu i transparentnu istragu smrti Mohameda Morsija.

U džamiji Fatih u Istanbulu jučer je nakon ikindije-namaza klanjan dženaza-namaz u odsustvu Mohamedu Morsiju. Dženazi-namazu je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je kazao da nije uvjeren da je do Morsijeve smrti došlo u normalnim okolnostima.

saff.ba


Preporuči tekst

Related Post