PismoMajkeObisloSvijet

PISMO OVE MAJKE JE OBIŠLO SVIJET: SAVJETE KOJE JE DALA UNUCI SU ZLATA VRIJEDNI I DOBRO IH ZAPAMTITE!

1005 0
Preporuči tekst

Ne tvrdim da znam sve o životu, ali na kraju krajeva ja sam tvoja baka i želim da budeš srećna. A ovi moji savjeti ti u tome neće smetati.

Jedna baka je napisala pismo novorođenoj unuci i oduševila svijet.

Draga moja, ovo pismo sam mogla da napišem pre četvrt vijeka, za tvoju mamu… Ali tada sam imala dvadeset pet godina i bavila se drugim pitanjima: kako da prehranimo porodicu, hoću li uspjeti da odvedem dete u vrtić i stignem na predavanje. Tvoj deda je radio noćne smjene i nije mogao da mi se nađe kada je tvoja mama po cijelu noć plakala zbog čestih dječjih bolesti. Sad imam pedeset godina i malo više iskustva koje bih htjela da podelim s tobom. Ne tvrdim da znam sve o životu, ali na kraju krajeva ja sam tvoja baka i želim da budeš srećna. A ovi moji savjeti ti u tome neće smetati!

Ne boj se padanja

Ljuljaj se, klizaj se, vozi biciklu, rolere i ne plaši se da ne padneš. Boljeti će, ali ćeš ujedno naučiti da budeš brza, i da ustaješ kada ti se plače.

Ne boj se da pokažeš svoje gledište

Nije tvoja obaveza da ćutiš ako ti se nešto ne dopada ili se s nečim ne slažeš. Ne skrivaj svoje mišljenje ni zbog drugarstva ni zbog ljubavi. Ako ne čuju šta ti imaš da kažeš ili traže da budeš lojalna – mani se takvog i drugarstva i ljubavi.

Ne stidi se da se izviniš

Samo hrabre djevojke umiju da se izvine i sagledaju svoje greške, a ja bih baš voljela da ti budeš takva. Nije lako reći: “Izvini, nisam bila u pravu. Kako mogu da popravim situaciju?” Ali tome se treba naučiti, a kad to naučiš, niko te više neće pobijediti.

Ne boj se da dobiješ lošu ocjenu

Jedinica uopšte nije strašna stvar. Jedinica ti ukazuje na slabe tačke i govori ti na čemu treba da poradiš. Slabija ocjena ne znači da si glupa. To ti je samo motivacija za rad.

Ne boj se toga da ne budeš popularna

Dok sve popularne šmizle bude išle po žurkama, gubile vrijeme po raznim ćoškovima, danima se baktale po internetu kačeći svoje fotografije, ti ćeš lijepo savladati recimo streljaštvo, jahanje, pjevanje i sl. Sa osamnaest godina te popularne će i dalje peglati stolicu pred kompjuterom, a ti ćeš tada već osvajati svijet i, možda, zaista krenuti na put oko svijeta.

Ne boj se toga da drugima budeš “čudna”

Toga se ne boji ni tvoja baba.

Ne boj zaljubljivanja

Zaljubljivanje će jednom doći pa doći. A ti se raduj što si porasla.

Ne boj se prvog poljupca

Vjeruj svojoj baki da je to čudesno! Ne boj se, sve žene u našoj porodici se divno ljube – to nam je u krvi.

Ne boj se da se udaš ili da se ne udaš

Kada porasteš, nikog ne treba da interesuje imaš li burmu na ruci ili nemaš. No, ako si odlučila da su udaja i porodični život za tebe – nastoj da upoznaš čovjeka svog života, i onda će sve biti dobro. Neće te nervirati čak ni razbacane čarape po cijeloj kući. Uz to, biće tu neko da te uveče izmasira, i imaćeš s kim da prošetaš psa…

Ne boj se rađanja

Neću te lagati – boli. Ali to je nešto najljepše što se može dogoditi u životu jedne žene.

Ne boj se razvoda

U životu se svašta zbiva. Najvažnije je da ne očajavaš i da se ne povlačiš u sebe. Razvod nije kraj života. To je početak nečeg novog i, najvjerovatnije, zanimljivijeg i boljeg.

Ne boj se samoće

Ponekad je korisno biti sam. Može se čak i uživati u samoći. Samo, to u slučaju naše porodice ne traje dugo – znam ja nas.

Ne boj se da zaplačeš

Hrabri biraju suze. Ja sam hrabra i radim ono što hoću: ako hoću – plačem, ako hoću – smijem se, ako hoću – razbacujem čarape po cijeloj kući.

Ne boj se da probaš nešto novo

Ne misli na to koliko imaš godina i šta će reći drugi. Uzimaj od života najbolje, i nije važno koliko je nerazumno to što želiš.

Ne boj se starenja

S godinama ćeš početi da više cijeniš život i da još više voliš najbliže. A poslije ćeš možda i ti napisati pismo svojim unucima.

Ne boj se odlaska najbližih

Dugo sam se dvoumila da li ovo da ti pišem. Ali gubici su neizbježni. Bliski ljudi odlaze – ali ljubav ostaje…

Voli te tvoja baka.

Izvor: detinjarije.com


Preporuči tekst

Related Post