PITATE SE KAKO SU USPJELI? SAMO IZRAELSKA TELEVIZIJA DOBILA DOZVOLU DA SNIMA MURSIJEV MEZAR

979 0
Preporuči tekst

Jedini demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi u ponedjeljak je umro u sudnici u Kairu, a već idućeg dana u ranim jutarnjim satima je sahranjen.

Egipatske vlasti, koje medijima nisu dozvolile pristup mezarju, to su dozvolile samo izraelskoj televiziji KAN, javlja Anadolija.

Mursi je rano ujutro 18. juna sahranjen u blizini Kaira, a njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovali su samo porodica i advokati.

Medijima nije dozvoljeno da snime mezarje, izuzev novinara izraelske televizije KAN Roija Kaisa.

Mursi je sahranjen na mezarju u četvrti Nasr, na sjeveroistoku Kaira, na kojem su ranije sahranjivani uglednici i sljedbenici Muslimanske braće.

Na pomenutoj lokaciji poduzete su visoke mjere sigurnosti i zabranjen je pristup medijima, no novinar izraelskog KAN-a je obavio javljanje za televiziju na hebrejskom jeziku.

Izraelski novinar šetao kroz mezarje
Kaisa niko nije ometao da se praktično šeta kroz mezarje, a nakon toga je nastavio snimanje i na ulicama Kaira.

“Velika drama koja je nastala Mursijevom smrću u kavezu sudnice u Kairu, a potom pokopan u zoru pod visokim mjerama sigurnosti, ne osjeća se na ulicama Egipta. Kao da se ništa nije dogodilo”, kao je je on tokom javljanja.

Dalje je naveo kako smrt Mursija nije zauzela značajno mjesto u egipatskim medijima te kako se o njemu u medijima govori kao o opasnoj osobi.

Kais, listajući štampu u jednom od restorana u Kairu, ističe: “Uopće nema riječi o Mursijevoj smrti.”

Navodi, također, kako građani Egipta nisu željeli govoriti za izraelsku televiziju.

Tvrdi kako reakcije na smrt Mursija postoje samo na društvenim mrežama te kako tom vrstom komentara “upravljaju aktivisti Muslimanske braće”.

Muhamed Mursi preminuo je u sudnici pučista, koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli sa vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

saff


Preporuči tekst

Related Post