KusturicaRazbijesnioAlbance

EMIR KUSTURICA IZJAVOM RAZBJESNIO ALBANCE ŠIROM SVIJETA

1144 0
Preporuči tekst

EMIR KUSTURICA IZJAVOM RAZBJESNIO ALBANCE ŠIROM SVIJETA

Kosovski mit ostaje da živi i da nas grupiše oko najvažnijeg pojma u životu svih nas, a to je bila i ostala sloboda – kao jedinstven zaplet u svijetu, poručio je sa Vidovdanske svečanosti u Andrićgradu režiser Emir Kusturica.

On je istakao da je nedavno bio u prilici da nešto govori i nije znao kako da počne tekst, pa je nabrajajući sve što bi moglo na početku da se ispiše došao do kraja priče koju nije ni započeo.

„Svi mi kažu baš si dobro govorio. Zato mi je palo na pamet da danas počnem od kraja. Nisam stigao ni da domislim ovo, ne samo zbog toga što život i drama nisu istog kova, izuzev u rijaliti šouu gdje se ljudska egzistencija najčešće koristi da ljudi zamrze sami sebe i da im onaj koji želi da izvede takav dokaz potvrdi ko je kome gazda“, rekao je Kusturica u obraćanju u Andrićgradu na obilježavanju Vidovdana.

Kusturica kaže da je prirodno odustajati od ideje da se počne od kraja, ne samo zbog toga što on ne voli tužne završetke, a motiva koji se naziru i koji danas stvaraju teška osjećanja ima na pretek.

„Najgore u tome bi bilo što bi se tako preskočila centralna tema našeg vidovdanskog sretenja, zaplet koji u našoj viševjekovnoj drami igra glavnu ulogu i kreira sudbinu našeg naroda. Teško da možemo pronaći narod u kome se riječi sloboda i zaplet poistovjećuju. Još teže bi bilo pronaći narod u čijoj drami zaplet nikada nije ni prestao i gdje je i početak i, ne daj Bože, kraj moguće otkriti u zapletu, dakle u sredini. Kada sudbinu jednog naroda obilježi sloboda ona postaje početak i sredina, pa je tu kraj igre najmanje važan i kraj je zaplet, samo ne sredina“, naglasio je Kusturica.

On je istakao da, zbog toga, kreće iz sredine, odnosno iz zatvorenog kruga i srpskog naroda opijenog slobodom koja ga je koštala više nego sve susjede zajedno.

„I ne samo da smo slobodu vidjeli drugačije od svih u našem okruženju, nego smo, ne pitajući za cijenu, u oba svjetska rata pobjeđivali sa saveznicima, gubili bitke u miru, ipak ne gubeći do kraja slobodu, zamrzavali svoju državnost. Tema našeg poimanja slobode počinje u srednjem vijeku kada su stvarana carstva slobode čije su se granice vezivale od Soluna do Trogira, a kada je sila satjerala slobodu u manastire poslije Kosovske bitke naši preci su je čuvali zamrznutu u snovima i pjesmama. Kada je ponovo kucnuo čas sloboda je osvojena, a upravo ju je vidovdanski zavjet očuvao i vratio neokrnjenu i čistu u naše živote“, rekao je Kusturica.

BOSNIAKSINFO


Preporuči tekst

Related Post