HODŽA OSTAO U ČUDU KAD JE U SEOSKOJ PRODAVNICI PRISUTNIMA NAZVAO SELAM

1363 0
Preporuči tekst

U selu Baljvine kod Mrkonjić Grada, Bošnjaci i Srbi nikada nisu napadali jedni druge i do danas su, uprkos svemu, održali komšijske i prijateljske odnose.

Dužnost imama u Baljvinama već šest godina obavljala efendija Ilhan Šabić, koji priznaje da ga je atmosfera u selu po dolasku iznenadila.

“Ovdje sam šest godina, naslušao sam se priča i prepričavanja, uvjerio sam se u to za razliku od mnogih mjesta i ovdje i u svijetu, ovo je mjesto zaista specifično. Ne bih rekao da je neko odbranio ovu našu džamiju već da je sačuvao, milovao je nježno i pazio. Kako naš bošnjački narod tako i komšije Srbije. Ne postoje dva dijela sela, mi smo jedno i zajedno smo. Mi smo primjer, imamo jedan odnos na relaciji Srbi – Bošnjaci koji je za primjer”, kazao je Šabić za N1.

Prvog dana u službi ostao je u čudu kad je u seoskoj prodavnici prisutnima nazvao selam.

“Moj dolazak u selo na službu prvi dan bio je ujedno i prvi odlazak u prodavnicu. Po dolasku u trgovinu nazivam selam i svi gromoglasno odgovaraju alejkumu selam efendija, bujrum, dobrodošao. Tek kasnije shvatam da su bila svega 2-3 muslimana od njih desetorice”, prisjetio se efendija Ilhan Šabić.


Preporuči tekst

Related Post